Lene kan ikke bruge arme og ben: Nu fjerner kommunen hendes personlige hjælper
Tyve år med sclerose har efterladt Lene Vinther bundet til sin kørestol. Mariagerfjord Kommune vil nu fjerne hendes personlige hjælper og erstatte med hjemmehjælp.
- Min tilstand, den holder jo ikke.
Sådan lyder ordene fra scleroseramte Lene Vinther fra Fårup, der fra slutningen af august har udsigt til at få halveret tiden med hjælp på hjemmeadressen.
Indtil nu har hun gennem en BPA-ordning - borgerstyret personlig assistance - haft en personlig hjælper fra klokken 7 om morgenen til 23 om aftenen.
Dårlig løsning, siger datter
Men netop fordi ordningen skal være borgerstyret, og sygdommen nu er så fremskreden, har Mariagerfjord Kommune lavet den vurdering, at hun ikke længere kan være arbejdsleder for hjælperne.
I stedet erstattes den personlige hjælper af besøg fra hjemmeplejen og de 112 timers hjælp i hjemmet bliver halveret.
Det er grundlag for bekymring hos Lene Vinthers datter - Anne Vinther.
- Det sætter vildt mange spekulationer i gang om, hvad skal der ske fremadrettet.
- Jeg ved godt hjemmeplejen stadig kommer sporadisk, men det er nogen, som ikke kender min mor og hendes behov. Så det er en rigtig dårlig løsning tænker jeg, udtaler Anne Vinther.
Efter 20 år med sclerose kan Lene Vinther ikke længere bruge arme og ben.
- Hun kan ikke selv flytte sin stol, hun kan ikke selv vippe sig ned. Er der en hveps eller flue i ansigtet af hende, så kan hun ikke selv gøre noget, siger datter Anne Vinther.
Den personlige hjælper Helle Pedersen er ansat af familien på kommunens regning ved hjælp af BPA-ordningen og har været hjælper for Lene Vinther i 4,5 år.
- Da jeg startede, kunne hun selv styre sin kørestol, og når hun ville irritere os, dyttede hun med hornet, siger den personlige hjælper
Betaler tunsindvis af kroner af egen lomme
Hornet kan Lene Vinther ikke længere trykke på, ligesom hun heller ikke kan betjene en akutknap på grund af sygdommen.
- Der vil være mange situationer, hvor min far står alene med min mor, fordi hjemmeplejen bare dumper ind og kører igen. Så er det ham, der står for det, og det kan han ikke, lyder det fra Anne Vinther om sin 80-årige far.
Har I overvejet at give kommunens løsning chancen?
- Som udgangspunkt nej. Vi er i den situation, at vores hjælpere skal opsiges med udgangen af den her uge, fordi man har valgt at køre det igennem så hurtigt. Derfor har vi selv betalt den næste måned.
Familien har betalt 120.000 kroner for at forlænge den personlige hjælp i en ekstra måned.
Det har ikke været muligt for Mariagerfjord Kommune at stille op til interview på grund af sommerferie - men kommunen forklarer i deres afgørelse, at BPA-ordningen ikke længere kan bruges, når Lene Vinther ikke selv kan være arbejdsleder for hjælperne.