Mariager Fjord døde for 20 år siden: Livet vender langsomt tilbage

Mariager Fjord er endnu ikke kommet sig helt, efter at den for 20 år siden døde af iltsvind. Men det går fremad, og fjorden har det efter omstændighederne nogenlunde, siger biologerne.

Det var barske sager selv for en garvet havbiolog, da Mariager Fjord døde for 20 år siden.

- Det er første gang i Danmark, at en hel fjord dør, fortæller havbiolog Finn Andersen, som så fjordens død med sine egne øjne.

Det gærede og boblede i flere uger dengang i august i 1997, og så en dag lå fiskene døde på bredden langs fjorden. En af Danmarks største miljøkatastrofer var en realitet. Finn Andersen var en af de første biologer på stedet. Han husker, at han nærmest blev overfaldet med spørgsmål.

- Folk var grædefærdige. Mange havde jo garn eller ruser i fjorden og var vant til at kunne tage ud og få et måltid skrubber, siger han.

quote Der lå døde fisk fra Mariager og så hele vejen ud til Hadsund på en 20 kilometer lang strækning både på nordsiden og sydsiden. Og vi anede jo ikke rigtigt, hvordan det ville gå.

Finn Andersen, havbiolog

Beboere i området var rystede, da fjorden bogstaveligt talt åndede ud. Fritidsfisker Finn Frandsen var en af dem, der oplevede fjordens død på nærmeste hold. Han står nu igen ved Mariager Fjord i Hadsund ud for det sted, han befandt sig, da miljøkatastrofen indtraf for 20 år siden.

- Vi begyndte jo at kunne se døde fisk drivende i lange baner og ål, der trak op i åer og bække for at få ilt, husker Finn Frandsen, som er næstformand i Dansk Fritidsfiskerforbund.

Mariager Fjord er endnu ikke kommet sig helt, efter at den for 20 år siden døde af iltsvind. Men det går fremad, og fjorden har det efter omstændighederne nogenlunde, siger biologerne.

- Der lå døde fisk fra Mariager og så hele vejen ud til Hadsund på en 20 kilometer lang strækning både på nordsiden og sydsiden. Og vi anede jo ikke rigtigt, hvordan det ville gå, siger Finn Andersen.

Sommeren i 1997 var utroligt varm. De seneste 20 år har der ikke været en lignende hedebølge, og det har været godt for genoplivningen af fjorden.

- I løbet af nogle år, så begyndte muslingerne at komme tilbage, og da der så var mad, så kom der altså også fisk tilbage i fjorden, siger Finn Andersen.

I dag har Mariager Fjord det 'nogenlunde', når man tager i betragtning, hvad fjorden var udsat for i 1997.
I dag har Mariager Fjord det 'nogenlunde', når man tager i betragtning, hvad fjorden var udsat for i 1997.
Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord

Mange steder er ålegræsset dog aldrig dukket op igen. En udkrudtsalge som søsalaten stortrives derimod i den indre fjord.

- Fjorden er stadigvæk meget, meget sårbar. Søsalat er sådan lidt ligesom brændenælder og fandens mælkebøtte. Den ses ved jord med rigelig næring og ikke ude på hederne, hvor der er næringsfattigt, fortæller Finn Andersen.
 

En gang om året tager biologerne fra Miljøstyrelsen ud og kontrollerer Mariager Fjord. Der kigges især efter ålegræs.

- Hvis det har det godt, så står der store enge af ålegræs under vandet. Hvis der er en periode, hvor det ikke har det godt, så forsvinder det, siger havbiologen, som mener, at Mariager Fjord i dag har det 'nogenlunde' i forhold til, hvad fjorden var udsat for sidst på sommeren i 1997.


Seneste nyt

fra Nordjylland