Museumsinspektør om stor opdagelse i Hobro: - Der er fund, som aldrig er set i Danmark før
Det var medlemmer af Nordjysk Detektorforening, der var de første til at finde fund på marken i Hobro. Efterfølgende fik tre af medlemmerne lov at være med til at grave skattene op.
To vikingeskatte på 300 dele er fundet på en mark mellem Hobro og Fyrkat - og den kan dateres tilbage til slutningen af 900-tallet, hvor Harald Blåtand byggede vikingeborgen Fyrkat.
- Der er ting fra det her fund, som jeg aldrig har set før, og som aldrig er fundet i Danmark før.
Sådan lyder konklusionen fra Museumsinspektør ved Nordjyske Museer, Torben Trier Christiansen, efter at et større arbejde med at udgrave en stor opdagelse i Hobro er ved vejs ende.
For mellem Hobro og Fyrkat blev der i uge otte gravet to store vikingeskatte op på cirka 300 dele - bestående af brudsølv og smykker, som kan dateres helt tilbage til slutningen af 900-tallet og Harald Blåtands tid.
- Det er et helt fantastisk fund. Det er det altid, når man finder skatte fra vikingetiden, men den her skat er meget speciel, fordi den indeholder nogle specielle fund, og så på et sted vi ikke har været før, siger Torben Trier Christiansen.
Lokale slog alarm
Faktisk var det ikke Nordjyske Museer, der opdagede skatten. I vinters var 70 metaldektorførere til træf i Hobro, hvor en af de lokale førere Jane Foged-Mønster var den første til at finde et sølvstykke, en halv dirham clips - og en meget speciel og velholdt sølvkugle fra et ringspænde.
- Da jeg i samme område fandt tre fund fra omkring samme periode, var min veninde Louise hurtig til at pointere, at her var der altså tale om et skattefund, siger Jane Foged-Mønster.
De slog derfor hurtigt alarm, og derefter rykkede Nordjyske Museer ud for at redde skatten.
- Der var tale om en redningsaktion, fordi sådan nogle fund kan ikke klare at ligge i pløjelaget, siger Torben Trier Christiansen.
Jane Foged-Mønster fik sammen med sine medfindere Louise Stahlschmidt fra Hjørring og Mette Norre Bækgaard fra Norddjurs lov til at være med til at grave skattene op sammen med Nordjyske Museer.
- Det er et lille stykke Danmarkshistorie, og det er så stort at have været med til. Jeg tror ikke helt, det er sunket ind endnu, siger Jane Foged-Mønster.
Harald Blåtands mønter
Nordjyske Museer brugte en uge på at lede efter og grave skatten op. I begyndelsen regnede Torben Trier Christiansen med at finde omkring 100 stykker sølv, men omfanget er meget større.
I alt er der kommet 300 fund frem, som er alt fra små stykker sølv til afklippede smykker. Der er også fundet 50 mønter fra perioden, som er både danske, tyske og arabiske. Ifølge Torben Trier Christiansen brugte vikingerne sølvet som betalingsmiddel, og derfor fandt de meget små stykker rundt omkring, fordi vikingerne klippede det i stykker.
- Skatte fra vikingetiden kender vi spredt rundt om i landet, men det er stadig fantastisk, hver gang vi finder dem, og det her er en unik historie, for den rummer nogle fund, der ikke er fundet andre steder, og der er mønter heriblandt, som jeg ikke har set i 30 år, siger Torben Trier Christiansen og hentyder til nogle meget velbevarede danske korsmønter fra Harald Blåtands tid.
Skatten blev fundet i otte kilometers afstand fra Fyrkat, og ifølge Torben Trier Christiansen har skattenedlægningen en sammenhæng med borgen. Det var Harald Blåtand der i slutningen af 900-tallet byggede vikingeborgen.
- Der er ingen tvivl om, at de, der har lagt skatten ned, har været underlagt borgen og Harald Blåtand, så den historie glæder vi os til at dykke ned i, siger Torben Trier Christiansen.
En uge var dog ikke nok til at få den fulde historie frem om skatten. Blandt andet fandt Nordjyske Museer tegn på beboelse under pløjelaget, som de har fået en ekstra bevilling til at komme tilbage og undersøge i efteråret.
- Jeg håber, vi finder resterne af en stor vikingehal, siger Torben Trier Christiansen.
Unikt fund i Nordjylland
Skatten skal til sommer udstilles i Nordjylland, inden den sendes over på Nationalmuseet i København. Og det vil altså være første gang, der bliver udstillet noget lignende i Nordjylland. For ifølge Torben Trier Christiansen har de ikke fundet noget lignende skatten fra Hobro i Nordjyske Museers område før.
- Det her er noget af det sjove, jeg har fået lov til at prøve i min karriere. Så helt klart en af karrierens højdepunkter, siger han.
TV2 Nord var med, da skatten blev fundet og gravet op tilbage i uge otte. Du kan på fredag se en længere udsendelse om møntskatten fra Hobro i vores udsendelse 19.30.