Nordfront i Nordjylland: Har uddelt propaganda ved flere gymnasier

Den nationalsocialistiske bevægelse Nordfront har i den senere tid været særdeles aktiv i Nordjylland. Ved flere gymnasier har grupperingen efterladt flyers og klistermærker – ligesom der er blevet malet graffiti på skilte.

Indtil i dag kunne man lige ane resultatet af Nordfronts seneste besøg ved Mariagerfjord Gymnasium: Grupperingens logo spraymalet på et skilt udenfor bygningen. Med både graffitimaling og klistermærker på skilte, borde og bænke udenfor gymnasiet, har ukendte personer forsøgt at gøre opmærksom på bevægelsen siden før sommerferien. Men at det oftest sker udenfor gymnasiets åbningstid, synes skolens rektor, er en besynderlig opførsel.

- De har jo aldrig nogensinde henvendt sig til os og spurgt, om de må komme indenfor, siger Søren Urup, konstitueret rektor på Mariagerfjord Gymnasium.

Udover Mariagerfjord Gymnasium har gymnasierne i Hjørring og Nørresundby også oplevet flyers og klistermærker fra grupperingen, som bliver efterladt i nærheden af uddannelsesinstitutionerne.

Lige nu tæller grupperingen cirka 100 medlemmer på landsplan. Sådan lyder vurderingen fra Tom Carstensen. Han er journalist og forfatter og netop nu i gang med at producere en radiodokumentar om Nordfront.

- Der sker noget oftere og oftere. Så aktivitetsniveauet er i hvert fald i fremgang, siger han.

Lige nu sidder to medlemmer af bevægelsen varetægtsfængslet. De er sigtet for at have begået hærværk mod mindst 84 jødiske gravsten på en begravelsesplads i Randers i sidste weekend.

Af Nordfronts hjemmeside fremgår det, at bevægelsen tror på en ideologisk retning, som har mange lighedspunkter med Nazitysklands nationalsocialisme. De senere år har bevægelsen især fået vind i sejlene i Sverige, fortæller Tom Carstensen.

- Der kan de godt samle op til 700 mand til en demonstration, siger han.

Men en tankegang som den Nordfront repræsenterer, har ingen gang på Jord i år 2019, hvis man spørger blandt eleverne på Mariagerfjord Gymnasium.

- Det er noget, som vi nærmest har grinet af. Altså, hvordan de kunne regne med, at det var en måde at føre sig frem på og hverve medlemmer på, siger Trine Hyldgaard, som går i 2.g på gymnasiet.

Hun bakkes op af sin klassekammerat, Sine Leminen Lyngaa:

- Det virker som noget, der hører til i 20’erne eller 30’erne – og ikke i 2019, siger hun.


Seneste nyt

fra Nordjylland