Nordjysk teateroplevelse hitter: Kom tæt på bomber, modstandsfolk og Gestapo
Foto: Nordjyske Museer
Tyske soldater i Hobro under besættelsen.
En kombineret kulturoplevelse i Hobro vækker stor begejstring hos de lokale med flere udsolgte events.
- På det her tidspunkt opstår modstandsbevægelserne forskellige steder - også her i Hobro.
Modstandsbevægelsen i Hobro er bare noget af det, Lykke Olsen, der er museumsinspektør ved Nordjyske Museer, for tiden har rigtig travlt med at fortælle om til total udsolgte byvandringer i Hobro.
Byvandringerne er lavet i samarbejde med Himmerlands Teater, der netop nu spiller forestillingen "Kæmp for alt hvad du har kært" i det Røde Parkhus i Hobro. Og på scenen udspiller sig den historie, som man på byvandringen kommer helt tæt på.
Byvandringerne og teaterstykket handler nemlig om Hobro i besættelsestiden under 2. verdenskrig. Og det har vist sig at være ganske populært. For alle byvandringerne, med 30 deltagere på hver vandring, er udsolgte. Og flere af forestillingerne i Det Røde Parkhusk er også udsolgt. En af dem, der både har været på byvandring og bagefter i teatret, er Torben Lund fra Arden.
- Emnet er interessant, selvom jeg er født seks år efter befrielsen. Jeg er især fasineret af gamle tyske film, der er kommet frem her mange år efter, siger han.
Vil høre om egen historie
Deltagerne på både byvandringerne og i teateret kommer blandt andet helt tæt på Gestapo, der boede midt i Hobro på byens hotel - kun 250 meter væk fra den jyske fordelingscentral i Adelgade, der blandt andet organiserede de engelske nedkastninger. På byvandringen kommer deltagerne også ned i en af Hobros gamle beskyttelsesrum.
- Det hun (Lykke Olsen) fortæller på byvandringen, det anede jeg ikke. Jens Toldstrups navn kender vi, men hvad der i øvrigt er foregået her i Hobro, det anede jeg ikke, så det er spændende, siger Torben Lund.
Der har i alt været afholdt tre byvandringer og den sidste er på lørdag. Fælles for dem er, at de er placeret umiddelbart før tæppet går i Det Røde Parkhus. På den måde kan man først komme på byvandring og bagefter lige i teatret og opleve det, man har set og hørt udfolde sig på scenen.
- Folk synes, det er sjovt at høre noget om deres egen by og historie, samt få noget virkelighed ind under huden - og så bagefter gå ned og se, hvordan teatret har fortolket det, siger Lykke Olsen.
Kom med på byvandring her:
Og det er teaterleder ved Himmerlands Teater, Susanne Sangill, enig i. Hos dem mærker de, at publikum strømmer til på grund af historien.
- Jeg kan mærke, at det her er vores alles historie. Folk kommer først ud og ser, hvor det er sket, og så kommer de herind og oplever vores version af historien, for selvom det tager udgangspunkt i virkelig hændelser, så er teaterstykket fiktion, siger Susanne Sangill.
Publikum: Det har de gjort godt
Torben Lund fra Arden er en af de mange, der har kombineret oplevelserne - og svaret om, hvorvidt det har været en succes kommer klart:
- Det er de sluppet rigtig godt fra. Jeg fik nogle ideer til, hvad jeg skulle ind og se efter byvandringen, og så er der digtet nogle ting derudover, og det har de gjort godt, siger Torben Lund.
Også Susanne Sangill har modtaget stor ros fra publikum.
- Folk har været meget rørte og fortæller os, at de kendte søstrene fra fordelingscentralen, vi portrætterer, og der kommer så mange personlige historier frem, og det er meget interessant, siger hun.
Det er ikke første gang, at Nordjyske Museer og Himmerlands Teater går sammen om et fælles tema. i 2019 handlede oplevelsen om den store bybrand, der hærgede Hobro.
Der er stadig ledige billetter tilbage til de sidste forestillinger i weekenden - men de fire byvandringer, der var planlagt, er alle udsolgt.
- Vi havde tænkt, det nok blev en rimelig stor succes, fordi det er et godt emne, men vi havde ikke regnet med, det blev så stor en succes, så det giver da blod på tanden, siger Lykke Olsen, der ikke afviser, at de laver lignende setup igen en anden gang.