LIGE NU:

Nordjysk vindvirksomhed er med i nyt brinteventyr

Tre aktører er gået sammen om at skabe verdens største brintproduktionsanlæg, som skal ligge mellem Viborg og Hobro.

Hobro er lidt af et brintmekka. Byen er landt andet hjemsted for Hydrogen Valley, som faciliterer mange projekter, de handler om at omdanne vedvarende energi til blandt andet brint og dermed kunne opbevare det længere.

Virksomheden er en af parterne bag brintproduktionsanlægget Hybalance i Hobro. I byen har også den canadiske brændselscellevirksomhed Ballard sit europæiske hovedsæde, og nu er der endnu en hobrogensisk virksomhed, der melder sig ind i brinteventyret.

Sol- og vindenergikoncerne Eurowind Energy med base i Hobro er en af tre parter bag et nyt, stort brintproduktionsprojekt. Sammen med Corre Energy og Gas Storage Denmark er de i gang med at udvikle projektet Green Hydrogen Hub Denmark, som efter planen skal blive verdens største brintproduktionsanlæg og samtidig have et stort underjordisk brintlager.

Med anlægget kan man omdanne vind- og solenergi til brint, som kan opbevares meget længere end strøm.

- Det er kæmpestort. Det er et enormt skridt på vejen til at balancere energi fra vind og sol, som jo er fluktuerende i forhold til vejr og vind. Med det her projekt kan vi balancere op til 280.000 husstandes forbrug, så det er et kæmpe skridt på vejen mod at kunne levere fuldt ud på den grønne omstilling, siger Jens Rasmussen, administrerende direktør hos Eurowind Energy.

Kommer samfundet til gavn

Det er primært den tunge trafik, for eksempel busser, lastbiler og skibstrafik, der i første omgang kan udnytte den lagrede brint. Men det kommer generelt samfundet til gavn, når flere og flere aktører melder sig på brintbanen, så man dels kan udnytte vedvarende energi langt bedre og dels bringer produktionsomkostningerne ned.

- Det er godt for systemet. Og når det er godt for systemet og infrastrukturen, så er det både godt for forbrugerne og godt for os, og det er jo sådan, det gerne skal være, siger Jens Rasmussen.

Projektet er indtil videre i undersøgelsesfasen, og det er endnu ikke besluttet, hvor det kommende brintanlæg skal ligge. Men der er kig på to lokationer mellem Hobro og Viborg. Efter planen skal anlægget være klar til brug i 2025 eller 2026.

karrieremesse

play Rekordstor karrieremesse i Gigantium

Illustration_3Limfjordsforbindelse_Noerredyb

Limfjords-område skal undersøges for asbest

Henrik jensen

Politi er i gang med at optrevle sager om hestemishandling

lyntest podepind kviktest coronatest falck testcenter

Skoler gør klar til flere test - nu skal børn fra ni år testes i skoletiden

karrieremesse

play Rekordstor karrieremesse i Gigantium

Illustration_3Limfjordsforbindelse_Noerredyb

Limfjords-område skal undersøges for asbest

Til forsiden

Til forsiden