LIGE NU:

Nordjysk borgmester om minksituationen: - Det er under al kritik

- Det her er tæt på en katastrofe. Så klar er meldingen fra Mariagerfjord Kommunes borgmester i sagen om minkaflivninger. Han vil have regeringen til at kigge indad.

Egentlig var beskeden til de danske minkavlere klar onsdag aften for en lille uges tid siden.

- Vi har valgt at aflive alle mink i Danmark. Det gælder desværre også avlsdyr, sagde statsminister Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet.

Derefter gik minkaflivningerne i gang på alle danske minkfarme. Også dem med raske mink. Siden har det vist sig, at lovgrundlaget for beslutningen ikke var på plads, og det politiske flertal for en hastelov var heller ikke sikret.

I Mariagerfjord Kommune er alle minkfarme gået fri for coronavirus, men avlerne har aflivet siden torsdag, og for flere af dem er det for sent at stoppe aflivningerne. Kommunens borgmester, Mogens Jespersen fra Venstre, er vred over, at minkavlerne ikke har fået klar besked fra start:

- Normalt bruger jeg ikke store ord, men jeg bliver nødt til at sige, at det her, det er tæt på en katastrofe. Man har uden lovgrundlag og måske også uden grund været ude og sige til minkfarmerne, at de skal nedslagte deres mink. Jeg synes, det er under al kritik, det, der er foregået, siger han.

- Vi har begået en fejl

Ifølge fødevareminister Mogens Jensen fra Socialdemokratiet blev han først i weekenden klar over, at regeringen ikke havde lovgivningen på sin side, da alle mink blev beordret aflivet. I stedet blev ordren ændret til en opfordring i løbet af weekenden.

- Jeg vil gerne sige klart, at vi har begået en fejl. Der er ikke lovhjemmel til at bede minkavlere om at slå deres mink ned uden for de 7,8 kilometers zoner, der er lavet, og det skal vi have lovhjemmel til, siger fødevareminister Mogens Jensen (Soc.Dem.).

I Vesthimmerlands Kommune har det været en udfordrende uge med lange arbejdsdage og masser af henvendelser fra borgere, der har svært ved at følge med. For borgmester Per Bach Laursen fra Venstre har det ikke hjulpet, at regeringens udmeldinger har været skiftende:

- Jeg har aldrig prøvet noget lignende, hvor det er så ekstremt vigtigt, at man informerer. Det nærmeste jeg kommer på det, er hvis man ser film fra udlandet med krigshandlinger. Det her, det minder om det. Jeg kan godt forstå de tilkendegivelser, der kommer på sociale medier og lignende. Borgerne forstår det ikke, og jeg har også svært ved at kommunikere budskabet, siger borgmester Per Bach Laursen.

Håber på lov med bredt flertal

Regeringen har ikke haft held med at få en hastelov om minkaflivninger vedtaget. En hastelov kræver et flertal på minimum ¾ af folketinget. Mandag smuldrede flertallet, da blå blok hamrede bremsen i. Nu forsøger regeringen i stedet at få stemt et lovforslag igennem, der skal forbyde minkavl indtil 2022.

På Vesthimmerlands rådhus håber Per Bach Laursen, at regeringen i højere grad vil inddrage de andre partier i folketinget i beslutningsprocessen:

- Jeg håber, at man får et solidt flertal, hvor man også får inddraget den anden side af folketinget. Vi lever i et demokratisk samfund, og vi har brug for, at vi træffer nogle brede beslutninger. Sådan er det også her i byrådet, hvis der er noget, der er vigtigt, så står vi sammen, siger borgmester Per Bach Laursen, Venstre.

Sammenligner med barnebrudssag

Hos borgmester- og partikollegaen Mogens Jespersen i Mariagerfjord Kommune er der ikke meget andet end hovedrysten til overs for regeringens udmeldinger siden pressemødet onsdag aften:

- Jeg ved godt, at man kan lave fejl, når tingene skal gå hurtigt. Det kan jeg også komme til. Men når det er noget, der er så vigtigt som det her, hvor man afliver en hel industri, der skal man altså have styr på det, inden man går ud med det, siger han.

Borgmesteren sammenligner beslutningsprocessen med Inger Støjbergs sag om ulovlig adskillelse af barnebrude, og han håber, at regeringen vil være lige så kritisk over for sig selv, som de har været over for Inger Støjberg:

- Man har været utrolig meget efter Inger Støjberg, fordi man mente, hun gjorde noget, der ikke var lovmæssigt i orden. Hvis man mener det, så er det her jo væsentligt værre, så jeg synes, man skal kigge indad og lave den samme undersøgelse på de ministre, der har været ude med det her, siger Mogens Jespersen, borgmester i Mariagerfjord Kommune, Venstre.