Nordjyske bredbåndsprojekter får 5,7 millioner fra statslig pulje
Foto: Lars Lyngdahl
161 husstande i Mariagerfjord Kommune, der i dag har langsomt internet, kan se frem til lynhurtige forbindelse med statslig støtte.
To nordjyske bredbåndsprojekter får del i de i alt 80 millioner kroner, som et flertal i Folketinget i februar vedtog at bruge på at udbrede højhastighedsinternet i Danmark.
Der var 11 nordjyske projekter med i kapløbet om at få del i millionerne, men kun to kom igennem nåleøjet. De er begge funderet i Mariagerfjord Kommune, og betyder at 161 husstande inden for en overskuelig fremtid kan skifte langsommeligt, næsten ubrugeligt, internet ud med høje hastigheder på den digitale motorvej.
Bredbåndspuljen kan starte en stille familierevolution på landet.
Lars Christian Lilleholt (Venstre), Energi-, forsynings- og klimaminister
I hele landet kommer de 80 millioner kroner i alt 31 projekter og samlet 3739 husstande til gode, og spørger man energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (Venstre) om de resultater, millionerne kan bibringe, er han ikke beskeden.
- Bredbåndspuljen kan starte en stille familierevolution på landet. I dag kan det være svært for mange familier at leve uden for de store byer og samtidig have et almindeligt familie- og arbejdsliv. Man skal have ordentlig adgang til internettet, hvis børnene går i skole eller på gymnasiet. Og man skal have et hurtigt internet for at køre en forretning. Derfor er det en fornøjelse for mig at byde 3.700 adresser velkommen til fremtiden og de digitale motorveje, udtaler ministeren i en pressemeddelelse.
Det ene af de to projekter, der i Nordjylland får penge fra puljen er projektet Vive Hede Bredbånd, der, anført af Mads Kronborg Agesen, skal sørge for at 103 husstande får lynhurtigt bredbånd. De kan inden udgangen af 2017 - og forhåbentlig før - skifte langsomme kobberforbindelser og ustabilt mobilbredbånd ud med fiberforbindelser på op til 1 gigabit i up- og downloadhastighed.
Mads Kronborg Agesen har arbejdet på bredbåndsprojektet siden sommer, og han fik mandag besked om, at de 4.567.400 kroner, de havde søgt om, var blevet bevilget.
- Det er en forløsning af en anden verden, og der er rigtig mange, der bliver rigtig glade nu, siger Mads Kronborg Agesen, der, mens andre streamer film og serier i HD-kvalitet, må leve med hastigheder under 2 mbit i sekundet.
- Her hvor vi bor, er der rigtig hyggeligt med skove og søer, men der er bestemt ikke hurtigt internet, fortæller han.
Han havde indtil for et par år siden en ADSL-forbindelse, der dårligt kunne klemmes op over 0,5 mbit pr. sekund. Siden har han skiftet den ud med en mobil bredbåndsforbindelse, der er installeret på en noget alternativ måde.
Her hvor vi bor, er der rigtig hyggeligt med skove og søer, men der er bestemt ikke hurtigt internet.
Mads Kronborg Agesen, initiativtager Vive Hede Bredbånd
- Den er hejst op i det højeste træ på grunden og så har jeg specialindkøbt en antenne, så signalet kan komme ned i huset. På de gode tidspunkter - altså midt om natten - kan hastigheden komme op på 20 mbit i sekundet, men når alle andre er på nettet, ender den nede på under 2 mbit i sekundet, fortæller Mads Kronborg Agesen.
De 103 husstande i området, der alle må leve med lignende forbindelser kan nu se frem til en voldsom forbedring på hastigheden, og Mads Kronborg Agesen gjorde da også så meget som overhovedet muligt, for at det skulle lykkes.
- Jeg har læst alt der er at læse om bredbåndspuljen forfra og bagfra tusind gange, og det var meget vigtigt for mig, at vi kunne opfylde ansøgningskriterierne så godt som muligt, siger Mads Kronborg Agesen, der blandt andet sikrede sig, at alle hustande i det landlige område, der ligger mellem Hadsund, Astrup, Oue og Vive, som kunne få glæde af bredbåndsmillionerne, faktisk også var med i projektet.
- Det er noget af det, der bliver vægtet meget højt, for hvis internetudbyderne skal grave kabler ned ved huse, der ikke er med, bliver anlægsprisen for hver husstand jo meget højere, fortæller han.
Og det er da heller ikke fordi, det er billigt at få bredbånd på landet. Udgiften for at få tilsluttet hver af de 103 husstande er 53.000 kroner fra Bredbåndspuljen. Dertil kommer 1000 kroner pr. husstand som Mariagerfjord Kommune har givet til projektet.
Det er TDC Group, der skal anlægge internetforbindelserne, og for besværet får de de 103 husstande som kunder i mindst et halvt år.
- Det er den periode, vi er bundet ved TDC, men de skal efterfølgende åbne nettet op for alle andre udbydere, så der kommer konkurrence om at levere internettet. På den måde bliver vi faktisk stillet bedre end dem inde i byen, hvor der kun er en udbyder på fibernettet, siger Mads Kronborg Agesen.
Der blev samlet set søgt om tilskud for knap 300 millioner kroner, men puljen for 2016 var altså "kun" på 80 millioner. De næste tre år uddeles der dog yderligere 120 millioner kroner.