Da Anders flytter, tager hans liv en drejning: Nu koster han millioner
Anders Rytter Munk har fungeret i 22 år til trods. Men den dag, han flytter hjemmefra, går det grueligt galt.
Ligesom de fleste andre 26-årige bor Anders Rytter Munk alene i sin egen lejlighed. Men modsat sine jævnaldrende har han ikke en kæreste, han er ikke i gang med en uddannelse, og han har ikke et job.
For Anders Rytter Munk er ikke som de fleste 26-årige. Hans IQ ligger på 42, og det betyder, at Anders er alderssvarende med en fireårig.
Derfor er der altid to pædagoger til stede i lejligheden over ham. De kommer ned i hans lejlighed, når han skal have mad, når han skal i bad, når han skal gå en tur, eller når han skal sove.
Resten af tiden bruger Anders alene.
Enten ser han Disney-film, som er hans yndlingsfilm. Eller også bygger han Lego, eller klipper udklip ud af blade, og hænger dem op i hele lejligheden. Både loft, vægge og vinduer er dækket af tusindvis små udklip.
Et af de udklip er et billede af Anders med TV2 Nords journalist Mogens Jørgensen. De har mødt hinanden før, og derfor har Mogens Jørgensen en stor stjerne hos Anders.
Det er derfor ham, der interviewer Anders, da TV2 Nord besøger ham i sin lejlighed en dag i juni.
Det er nemlig vigtigt, at Anders er tryg ved situationen.
- Jeg står op klokken 7. Så går jeg i seng klokken 9. Så sover jeg en time. Så går jeg herind og sover en time mere, fortæller Anders om sin hverdag og fortsætter:
- Så ser jeg en film mere. Får en bolle til eftermiddagskaffe. Drikker ikke kaffe. Så går jeg over og ordner vasketøj. Jeg får lidt varm mad til aften. Så går jeg ind i Lego-byen og så ind i menneskeverdenen. Går i seng klokken 21.
Men det er en dyr lejlighed, som Anders har i den lille by Als mellem Øster Hurup og Hadsund.
Den er nemlig et enkeltmandstilbud, og den, og pædagogerne i lejligheden ovenpå, koster hvert år Mariagerfjord Kommune knap 6,3 millioner kroner.
Lejligheden er nemlig en del af bostedet 'Hvem kan'.
Men om fems til seks uger, skal Anders tvangsflyttes fra den vante lejlighed i Als. Nu har Mariagerfjord Kommune fundet et nyt tilbud til ham i Viborg.
En flytning som hverken forældre eller bostedet er enige i.
Koster samfundet millioner
Den indsats, som børn og unge som Anders Rytter Munk har brug for, er en stigende udgift for de kommunale kasser, og den statslige kompensation dækker langt fra stigningerne.
I perioden 2018 til 2023 har kommunerne måttet hæve deres budgetter til det specialiserede område med 5,9 milliarder kroner.
Samtidigt er de kun blevet tilført 1,6 milliarder til stigende udgifter, der ligger udover dem, som demografien - altså flere ældre og flere børn - skaber.
Dermed har kommunerne brugt 4,3 milliarder kroner mere, end man er blevet kompenseret. Det viser en ny Momentum-analyse.
Forstå Anders' forløb
Anders Rytter Munk har fra barnsben har været tilknyttet specialskoler og specialtilbud i sin ungdom. Vi giver her en kort overblik over hans liv, som er forløbet forud for TV2 Nords serie om ham.
2004 – 2015 Elev på Skibstedskolen, Læringscenter Himmerland. Her får Anders lov til at blive et ekstra år, fordi han trives godt i skolen
2015 – 2018 Elev på CKU Himmerland i Arden. En særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse for unge f.eks. med udviklingshandicap.
2018 2021 Elev på Gaia i Randers. Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse. Anders gennemfører ikke forløbet på Gaia, der vurderer, at Anders har brug for et mere specialiseret tilbud.
09.04.21 Anders indlægges 1. gang på psykiatrisk sygehus.
23.04.21 Flytter ind på bostedet Skivevej i Hobro. Mariagerfjord Kommune opfordrer 1. gang forældre til at VISO – den nationale videns- specialrådgivningsorganisation bliver involveret i Anders sag.
27.07.21 Flyttes hjem til forældre i Hadsund. De mener, at han er så stærkt påvirket af medicin, at det påvirker hans helbred.
26.08.21 Indlægges igen på psykiatrisk sygehus. Er så udadreagerende, at politiet må tilkaldes for at bistå med indlæggelsen.
07.09.21 Anders udskrives fra psykiatrisk sygehus til Regionstilbuddet Sødisbakke i Mariager.
01.02.22 Flytter ind på botilbuddet hvem kan i Als, hvor han fortsat bor.
17.05.24 Familieretshuset godkender endeligt, at Anders kan tvangsflyttes til botilbuddet Mosetoften i Viborg. Det gennemføres sandsynligvis i september måned 201
Men på trods af de 6,3 millioner kroner, som Mariagerfjord Kommune hvert år poster i indsatsen omkring Anders Rytter Munk, er der ikke mange omkring Anders, der er tilfredse med den situation, han befinder sig i nu.
Slet ikke Anders' far, Poul Munk.
Og det er der noget, der tyder på, han kan have ret i. For i øjeblikket venter Anders på, om han bliver tiltalt for en lang række anmeldelser om vold begået mod det personale, som hjælper ham i hverdagen.
For når Anders ikke bliver forstået eller er utryg, bliver han udadreagerende. Og det kan godt gå voldsomt for sig.
I et dagbogsnotat fra 16. januar fra Sødisbakke, som er et af de botilbud, Anders har boet på, står der:
'Anders angriber undertegnede ved at tage fat i hans briller og knække dem (...) Anders kradser undertegnede i ansigtet flere steder. Undertegnede har fået mærker omkring øjnene. Anders bliver pacificeret af undertegnet og skubber tilbage. Anders går ind på sit værelse. Hån råber, undertegnede er dum. Han råber, at han er ked af det hele. Anders siger en pivende, kontinuerlig lyd fra sit værelse.'
Men sådan har det ikke altid været.
Indtil han er 22 år, har Anders det, der til forveksling ligner en normal barndom for en udviklingshæmmet.
Her bor han sammen med sine forældre i et hus i Hadsund lige ned til vandet.
- Anders har selvfølgelig haft de udfordringer, han har haft, og han har haft brug for, at der har været nogen her. Men ellers er Anders jo gået ind som en del af familien. Selvfølgelig har vi levet anderledes, fordi der altid skulle være nogen her. På den måde er vi aldrig kommet ud over det at have et børnehavebarn, kan man sige. Men det har jo bare været et livsvilkår, når man får et handicappet barn, fortæller Anders' mor Kirsten Pinstrup Rytter.
Han går på det, der hedder Læringscenter Himmerland, men som i daglig tale kaldes Skibstedskolen. Det er en skole for børn med specielle behov.
TV2 Nord har talt med flere af Anders' tidligere lærere – både på Skibstedskolen og senere på CKU i Arden, hvor han var elev efter folkeskolen. De beskriver ham samstemmende som en tillidsfuld og glad dreng, der fungerer godt socialt, når han føler sig tryg.
Hun har fulgt Anders tæt gennem hele hans barndom. På Skibstedskolen er Anders' dagligdag i faste rammer, og han har altid kendte personer omkring sig.
Hver dag, inden han går hjem, organiserer han sit klasselokale. Bøgerne skal helst stå, som de plejer. Så ved Anders, hvordan klasselokalet ser ud til dagen efter, og han ved, hvad han møder ind til.
Det gør ham tryg.
Det gør derfor også stort indtryk på Anders' tidligere skoleleder, når hun får beskrevet hans situation, som den er i dag. For dengang lykkedes Skibstedskolen med at give Anders en meningsfuld hverdag med kendte ansigter og guidning.
- Det skal være fuldstændig ens fra dag til dag nærmest. Og han skal mødes af de samme mennesker hver dag, husker Kirsten Bukkehave.
Og selvom Anders også dengang reagerer, når han er utryg, eksempelvis når der kommer nye børn ind i hans gruppe, husker skolelederen en dreng, der i det store hele er glad.
- Han var jo en glad dreng. Vi sang morgensang hver dag, og der kommer han jo, stiller op og er med. Han blev jo ikke skærmet på den måde, at han ikke kunne være sammen med andre børn, siger skolelederen.
Det begynder da også at gå grueligt galt for Anders, da han første gang skal flytte hjemmefra.
En anden målgruppe
Som 22-årig flytter Anders Rytter Munk hjemmefra.
Mariagerfjord Kommune har fundet et tilbud til ham på botilbud Skivevej i Hobro, der på overfladen lyder som et perfekt match.
Men ikke lang tid efter, han flytter ind, begynder det at gå galt. For Anders føler sig generet af støj fra de andre beboere, og han reagerer voldsomt på, at han ikke kender personalet.
- Alle aftaler er på plads, inden han flytter ind. Men det, vi oplever i virkeligheden, er, at dagen efter, Anders er flyttet ind, står der to unge mennesker, som han aldrig har mødt, og som vidste ingenting eller meget lidt om Anders. Allerede der begyndte utrygheden, fortæller Anders' far, Poul Munk.
Efter få uger på Skivevej er Anders pludselig blevet et kæmpe problem – han slår og er voldsom overfor personalet i afmagt – og de reagerer ved at anvende magt overfor ham. Anders bliver sigtet for adskillige tilfælde af vold.
Ifølge de omfattende sagsakter, som TV2 Nord har fået aktindsigt i viser det sig, at botilbuddet på Skivevej slet ikke er godkendt til at tage sig af Anders.
Det bemærker Socialtilsyn Nord også efter et uanmeldt tilsyn 27. juli 2021. Tilsynet skal nemlig vurdere, om tilbuddet opfylder forskellige kriterier. Et af dem er, hvorvidt tilbuddet arbejder med afsæt i en tydelig målgruppebeskrivelse.
’Kriteriet vurderes ikke at være godkendt, idet leder oplyser, i redegørelse fremsendt den 8. juli, at der er visiteret borger ind i tilbuddet, som ikke tilhører den godkendte målgruppe. Borgeren er indenfor målgruppen med autismespekterforstyrrelser, hvilket ikke er indenfor den målgruppe, tilbuddet er godkendt til. Denne borger er meget negativt påvirket af stimuli og reagerer herpå med udadreagerende adfærd, hvilket har medført, at der er lavet adskillige magtanvendelser mod denne borger.’
Og efter blot cirka 10 uger på Skivevej bliver Anders indlagt på psykiatrisk sygehus i slutningen af august 2021.
Han er nu så udadreagerende, at han bliver fikseret – altså fastspændt til sin seng.
Vold og afmagt
Det bliver starten på en lang periode, hvor Anders flyttes flere gange, bliver udsat for magtanvendelser – og selv bliver sigtet for adskillige tilfælde af vold mod hans pædagoger.
- Det passer overhovedet ikke på det billede, jeg har af min dreng. Anders kan jo ikke tage ansvar for det. Det er blevet hans måde at reagere på, men det er slet ikke Anders' natur. Det er svært at forstå, at det er Anders, der er anklaget i de her sager. Det er jo ikke ham. Det er alle de mennesker, der har været omkring ham, der skulle tage ansvar for, at Anders fik den hjælp, han havde brug for, siger Kirsten Pinstrup Rytter.
I følge en aktindsigt, som TV2 Nord har fået, er anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi lige nu ved at undersøge, om Anders Rytter Munk skal tiltales for 25 tilfælde af vold begået mod de pædagoger, der passer ham i hverdagen.
Selvom både Anders Rytter Munks forældre og kommune er enige om, at Anders' situation i lejligheden i Als, hvor han tilbringer langt størstedelen af sin dag alene, ikke er optimal, stopper enigheden her.
For de er uenige om, hvad der nu skal ske med Anders.
Hvad skal vi med Anders?
Mariagerfjord Kommune har fundet et tilbud til ham i Viborg, Mosetoften, som han indenfor fem-seks uger skal tvangsflyttes til.
- I min verden vil det være en katastrofe for Anders. Vi har set det sted, de vil flytte ham til, og hvis han er muret inde nu, så er det sted kun endnu værre, siger Kirsten Pinstrup Rytter.
Omvendt mener Mariagerfjord Kommune, at Mosetoften er det rette tilbud til Anders Rytter Munk.
- Der, hvor Anders bor nu, er faktisk et midlertidigt. Så under alle omstændigheder skal der findes en langtidsholdbar løsning for ham. Vi prøver altid at finde den bedst mulige løsning for borgerne og prøver at undersøge det først, siger Kit Borup, der er chef for social og sundhed i Mariagerfjord Kommune.
Det er ikke kun Anders' forældre, der ikke kan genkende den 26-årige unge mand, der sidder i et botilbud på Als, og som ikke laver andet end at se film og klippe udklip ud.
Der er lang vej fra den dreng, som tidligere skoleleder Kirsten Bukkehave, kan huske fra sin tid på Skibstedskolen.
I den næste tid kan du følge historien om Anders Rytter Munk på tv2nord.dk.
Se første indslag om Anders Rytter Munk herunder: