LIGE NU:

Omstridt grønt hus bliver blåt: Men måske skal det hele males om igen

Lars Walmar fra Hadsund kan ikke få et klart svar på, om hans grønne hus overholder kravene i lokalplanen nu hvor det er blevet blåt.

- Ser det ikke fint ud?

Sådan lyder spørgsmålet fra Lars Walmar, indehaver af ejendommen på Storegade, der huser butikken Fingerbøl.

Facaden er nemlig ved at blive malet og den meget karakteristiske grønne farve, der har været med til at tiltrække - og måske også afskrække - kunder i flere år, bliver nu skiftet ud:

- Det er da en pæn, mørkeblå farve. Jeg kan ikke se, hvad problemet er, siger Lars Walmar videre.

Er farven tilladt?

For der er nemlig, måske, stadig problemer med farvevalget på butiksfacaden. Siden Planklagenævnet gav Mariagerfjord Kommune ret i, at den grønne farve var uden for lokalplanens rammer og påbød Lars Walmar at male facaden om, har han forsøgt at få et svar på, hvilke farver, der er inden for skiven.

For selvom der i lokalplanen står at:

quote farver og nuancer fra jordskalaen: Hvid, sort, guldokker, ultramarin, kobolt, engelsk-rød, cinnober, grønjord, umbra, terra di sienna og dodenkopf

 

er tilladte, så findes der masser af nuancer af disse farver. Og intet sted i lokalplanen er der, modsat tilfældet i andre kommuner, anført farvekoder, der hjælper farveglade borgere til at holde sig på dydens smalle sti.

Intet svar på forhånd

Lars Walmar hal malet sin ejendom i farven ultramarin - og har fundet en ultramarin farvekode, der er godkendt i de nyste lokalplaner lavet i Syddjurs Kommune, men Mariagerfjord Kommune har altså ikke villet - og vil stadig ikke - give svar på, om farven er efter bogen.

- De er ikke i stand til at komme med nogen vejledning, de er ikke i stand til tage en beslutning om noget som helst, lyder den kradse kritik tirsdag fra Lars Walmar.

Den "forbudte" grønne farve og den (måske) lovlige ultramarin blå.
Den "forbudte" grønne farve og den (måske) lovlige ultramarin blå.
Foto: Jesper Bo Winther

Tirsdag har det ikke været muligt at få en kommentar fra Mariagerfjord Kommune. Hverken teknik- og byggechefen, byplanlæggeren, lederen i plan og byg eller udvalgsformanden for Teknikudvalget i Mariagerfjord Kommune har ønsket at stille op til interview, men flere af dem siger, at Lars Walmar slet ikke er interesseret i at samarbejde - og i øvrigt ikke vil deltage i det de kalder et mediestunt.

15. maj - da Lars Walmar havde udsmykkket facedaen med farvekoder, som han vurderede var indenfor skiven - ville Mariagerfjord Kommune heller ikke give et klar svar, men de gav en kommentar:

- Vi har en førsteret som kommune til at fortolke, hvad der står i lokalplanen. Det er hver borger beskåret at have en anden holdning. Herunder også ejerne. I sidste instans vil det være op til planklagenævnet at afgøre, om det ligger indenfor lokalplanens skive, lød det fra Lars Højmark, Teknik og Byggechef i Mariagerfjord Kommune dengang.

 
 
Foto: Jesper Bo Winther