00:24

Peter Skjold besøger Blå Kors' væresteder og giver brugerne en synstest og uddeler et sæt brugte briller - helt uden beregning.

Peter Skjold besøger Blå Kors' væresteder og giver brugerne en synstest og uddeler et sæt brugte briller - helt uden beregning. Foto: Niels Meredin

1 af 2

Peter deler briller ud på væresteder og tester gæsternes syn helt gratis

Optikeren Peter Skjold samarbejder med Blå Kors om at uddele gratis briller til brugerne af Danmarks væresteder.

Er man på kontanthjælp eller dagpenge kan det være svært at finde et hul i budgettet til at investere i nogle ordentlige briller.

Derfor går flere danskere på offentlige ydelser rundt uden at kunne se ordentligt eller må nøjes med besværlige kontaktlinser.

Heidi Jensen har indtil nu kun brugt kontaktlinser, fordi hun ikke har haft råd til briller Foto: Niels Meredin

Det har optikeren Peter Skjold fra Odder sat sig for at gøre noget ved, og derfor har han lavet en aftale med Blå Kors om at besøge deres væresteder i Danmark, give gæsterne en synstest og uddele dem et sæt brugte briller - helt uden beregning. 

- Jeg kører min optikerforretning på en særlig måde. Jeg lejer briller ud til mine kunder, og det betyder, at kunderne typisk afleverer brillerne tilbage til mig, når de er blevet trætte af dem efter 2-3 år. Så i stedet for at de bare blev samlet i en bunke, tænkte jeg, at vi burde bruge dem til noget fornuftigt i stedet for, siger Peter Skjold.

I stedet for at de bare blev samlet i en bunke, tænkte jeg, at vi burde bruge dem til noget fornuftigt i stedet for

Peter Skjold, optiker

Tidligere har han doneret sine briller til u-landsindsamlinger, men ifølge Peter Skjold er det kun ganske få af de briller, der egentlig ender hos dem, der har brug for dem.

Derfor fik han idéen til selv at uddele brillerne til værestedernes gæster. 

- Folk kommer altid bagefter med en form for respons. De sender et billede med brillerne på og siger tusind tak, og det kan man jo kun have det godt med, siger Peter Skjold.

Økonomien presser

Derfor var Peter Skjold tirsdag på besøg på værestedet Madam Blå i Hobro, hvor cirka 20 af de fremmødte skulle have testet deres syn. 

En af dem er Heidi Jensen, der godt kunne tænke sig et par briller, men som er på offentlige ydelser og ikke har haft råd til det. I stedet har hun brugt kontaktlinser, men det har også været en udfordring for hende.

- Jeg lider af social fobi, så hvis der er mange mennesker hos min optiker, så kommer jeg ikke derned og får skiftet mine kontaktlinser. Og det bliver mit syn jo ikke bedre af. Nu har jeg fået at vide i dag, at mit syn er rigtig dårligt, så derfor siger jeg ja tak til et par briller, siger Heidi Jensen og fortsætter.

- Mange af dem, der er hernede, er meget presset på deres økonomi, og sådan er det også for mig. Så det er en super hjælp at kunne få gratis briller. 

Jeg lider af social fobi, så hvis der er mange mennesker hos min optiker, så kommer jeg ikke derned og får skiftet mine kontaktlinser.

Heidi Jensen, bruger af værestedet Madam Blå

Lederen på værestedet Madam Blå, Alfred Møller Frederiksen, stemmer i.

- Mange af gæsterne hernede hos os har ikke råd til briller, så jeg synes, det er fantastisk, at Peter har det her tilbud, siger Alfred Møller Frederiksen. 

Til tirsdagens synstest fik cirka halvdelen af de fremmødte testet deres syn. 

Peter Skjold har lavet en aftale med Blå Kors om at besøge 2-3 væresteder om året. De næste to byer, han besøger, er Skanderup og Herning.