Seneste nyt:

Retten afviser: Ingen dørlukning i sag mod 27-årig som planlagde skoleskyderier

Alle vidneforklaringer i sagen mod den 27-årige nordjyde, som er tiltalt for at have planlagt flere masseskyderi mod skoler og uddannelsesinstitutioner i Nordjylland, skal foregå for åbne døre.

Retten i Aalborg afviste tirsdag en anmodning fra anklagemyndigheden om, at flere politifolk skulle afgive forklaringer for lukkede døre og uden adgang for offentligheden.

Anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi ønskede, at flere politifolk fra Det Kriminalpræventive Sekretariat skulle afgive deres vidneforklaringer uden adgang til retsmødet for offentligheden.

Anmodningen skete af hensyn til politifolkenes videre arbejde, hvor de ikke ønsker at kunne genkendes.

Det er den 27-årige tiltaltes forsvarer Ulrik Henriksen, som har indkaldt politifolkene fra Det Kriminalpræventive Sekretariat til at afgive forklaring. Han var ikke selv til stede under tirsdagens retsmøde, men siger til TV2 Nord, at han ikke har indvendinger mod anklagemyndighedens ønsker for, at forklaringerne skal afgives for lukkede døre og uden adgang for offentligheden.

Medier fik medhold

Ekstra Bladet, Nordjyske Medier og TV2 Nord var alle til stede ved tirsdagens korte retsmøde, og de tre mediers repræsentanter protester over dørlukningen og foreslog, at vidner kunne afhøres bag en skærm eller maskeret, så de ikke vil kunne genkendes.

Det forslag valgte retten at følge, og det gav ikke anledning til protester fra anklager fra Nordjyllands Politi, Kim Kristensen.

Således kommer hele sagen, som begynder i retten i Aalborg på mandag, til at foregå for åbne døre.

Den 27-årige er blandt andet tiltalt for drabsforsøg, idet han skulle have planlagt at dræbe flere i masseskyderier i Nord- og Østjylland. Målene for skyderierne skulle være flere skoler og institutioner samt en børnehave.

Tiltale: Planlagde skoleskyderier i 5 år

Ifølge anklageskriftet skete planlægningen over en periode på mindst fem år fra 2015 til 16. december 2020.

Han er også tiltalt for ulovlig våbenbesiddelse ved i sin lejlighed at have opbevaret en 9 mm-Glock pistol med isat magasin indeholdende 16 skarpe patroner, og for at have yderligere to magasiner som hver indeholdt 16 skarpe patroner samt 35 tomme magasiner. Det blev opbevaret udenfor et godkendt sikringsskab og uforsvarligt på et sted, der ikke var utilgængeligt for uvedkommende.

Den 27-årige nægter sig skyldig i tiltalen, men erkender i følge forsvareren sig delvis skyldig i tiltalen om ulovlig opbevaring af våben.

Sagen mod den 27-årige mand begynder ved retten på mandag. Der ventes at falde dom i begyndelsen af februar.