02:18

Udstyr fra stratofærisk

Foto: Privatfoto

1 af 2

Rumforskere efterlyser ballon: Formentlig landet i Øster Hurup

DTU Space leder efter dele af eksperimenter, de i sidste uge sendte op i stratosfæren

Da forskere, studerende og andre deltagere torsdag sendte en vejrballon op i 34 kilometers højde, forventede de, via GPS at kunne finde den, og de medbragte eksperimenter, igen. Så godt gik det ikke, og nu efterlyser de deres "rumskrot". 

  Foto: Privatfoto

Det hele gik fint, da den fløj afsted fra Ringkøbing, men da den kom ned igen nogle timer senere landede den 140 kilometer væk ved Øster Hurup og det var ikke planen.

- Nej, det var det bestemt ikke. Der var en jetstrøm, som ikke ville, som vi ville, fortæller Jesper Dalgaard. Han er billedkunstner og havde selv tre kameraer tilkoblet til ballonen, hvor optagelserne skal bruges til en kunstinstallation.

Dele af ballonen endte på landmand Jørgen Poulsens mark.

-  Det er godt nok mærkeligt, den lige falder ned her. Men den skulle jo falde ned et eller andet sted, siger Jørgen Poulsen.

Folk fra DTU Space kom og hentede delene, men der manglede noget. Halvdelen af forsøgende var der ikke.

- Det er ikke liv eller død, men det er stadigvæk halvdelen af vores opsendelseseksperiment og film, der er væk, siger Jesper Dalgaard, der mandag  prøvede at lede lidt efter den uden held.

De håber, at der er nogen lokale mellem Buddum, Møgelholt og Als, der finder de resterende ting, og henvender sig til dem.

- Det er måske ikke super realistisk, men der er altid en lille minimal chance for, at miraklet indfinder sig, siger Jesper Dalgaard. 

  Foto: Privatfoto