Sejlklub står med en hovedpine på 67 ton - og er langt fra alene
Foto: Foto: Lisbet Christensen
Det kan både være dyrt og nærmest umuligt at stille en bådejer til ansvar, når en udtjent båd bliver dumpet i en lystbådehavn.
Det er noget af en hovedpine de står med i Egense Sejlklub - en hovedpine der er 15 meter lang og vejer 67 ton.
- Jeg ser en træt kutter. Den er i rigtig dårlig stand. Det er så trist at se på, siger Bettina Nielsen, der er bestyrelsesmedlem i Egense Sejlklub.
Sejlklubbens hovedpine er en udtjent kutter. Ifølge Bettina Nielsen har ejeren ikke betalt pladsleje i de seneste tre år. Dermed skylder han klubben mere end 138.000 kroner. Bestyrelsen har forsøgt at henvende sig til ejeren telefonisk og med anbefalede breve, men han reagerer ikke.
- Man bliver ærgerlig og ked af det, når man står i sådan noget her, siger Bettina Nielsen.
For et par uger siden sank kutteren i bassinet i Egense Lystbådehavn. For at forhindre en miljøforurening har sejlklubben brugt mere end 25.000 kroner for få båden bjerget. En regning, som de nu frygter, at foreningens medlemmer hænger på.
- Det er gæld og udgifter, der bliver pålagt uskyldige mennesker. Det er ikke rimeligt, at andre mennesker skal udsættes for at skulle rydde op efter en person, siger Bettina Nielsen.
Lidt udenfor Hobro Lystbådehavn har en båd i flere måneder været tøjret til en af havnens bøjer. Hobro Sejlklub vil gerne af med den. De er bange for, at båden kan gå ned og forurene fjorden. De ved bare ikke, hvem ejeren er.
- Jeg er lidt bekymret for den båd. Den virker ikke til at være under opsyn. Det er svært at sige, hvor godt den er holdt, og hvornår den kan synke. Vi vil gerne have den båd væk, siger Poul Erik Jensen, der er næstformand i Hobro Sejlklub.
Se indslaget her:
Efterlyser register
Længere ude i Mariager Fjord ligger en båd efterladt op af et dige på sydsiden af fjorden. 'Kringlen Hobro' står der på den, men her ved Hobro Sejlklub heller ikke, hvem ejeren er. Båden er fyldt med plastikdunke, pantdåser og en enkelt brandslukker. Båden, der ligger tæt på sejlrenden, er ramponeret, og ifølge Poul Erik Jensen har den ligget på diget i mindst et år.
- Der er ikke nogen, der ved, hvem der er ejer den. Problemet er, hvordan man skal få den fjernet. Der forurener jo også på nogen måder, siger næstformanden i sejlklubben.
Ifølge Foreningen af Lystbådehavne i Danmark er efterladte både et landsdækkende problem. Foreningen efterlyser et register for lystbåde.
- Med sådan et register vil man kunne slå op i det. Så kan en havnemyndighed ad den vej opspore ejeren af båden, og den vej rundt kan man begynde at sende opkrævninger og påbud og på den måde holde ejeren ansvarlig, siger Jesper Højenvang, der er direktør i Foreningen af Lystbådehavne i Danmark.
I Egense ligger der lige nu yderligere to mindre både i lystbådehavnen, som ejerne har forladt. Dem vil sejlklubben forsøge at bortauktionere. Det har de gjort før, og her læner de sig op ad reglerne i 'Standardreglement for overholdelse af orden i danske lystbådehavne og mindre fiskerihavne', som er udformet af Trafikstyrelsen.
Kutteren er noget dårligere stand, og bestyrelsen forventer ikke, at der er nogen, der vil give noget som helst for den, som den står nu. Bestyrelsen i sejlklubben overvejer, om de skal forsøge at istandsætte kutteren for derefter at sælge den. De har opgivet at forsøge at få pengene hjem via inkasso. Det er dyrt og de tror ikke på, det kan lykkes.
- Jeg tror ikke på, at vi nogensinde får de penge hjem, som vi har lagt ud, siger Bettina Nielsen.
TV2 Nord har forgæves forsøgt at komme i kontakt med ejeren af kutteren i Egense Lystbådehavn.