LIGE NU:

Sjælden plante er flyttet ind i Vita og Fredes have

Biolog jubler over have i Hobro, der myldrer med sjældne orkideer.

Da biolog Anders Horsten lage vejen forbi Hobro måtte han spærre øjnene op en ekstra gang, da han passerede Vita Treumer Andersens og Frede Andersens have i Hobo. I haven myldrede det nemlig med den sjældne plante Maj-gøgeurt, der er så sjælden i det nordjyske, at den er fredet.

En botanisk sensation

Blomsten vokser normalt på fugtige enge og i moser, hvor grundvandet er rigt på kalk. Det er derfor et særsyn at se dem i private haver, men hos Vita Treumer Andersen og Frede Andersen trives den sjældne plante altså i bedste velgående.

Maj-ggeurt

- Maj-gøgeurten er uhyre kræsen, når det gælder jordbundsforhold, og så er de meget sarte. Der er det helt usædvanligt og næsten en botanisk sensation, at de blomstrer lystigt her hos Vita og Frede, udtaler biolog Anders Horsten.

Den sjældne plante bliver mellem 15 centimeter og 40 centimeter høj. Maj-gøgeurt blomstrer ikke overraskende i maj måned.

quote Vita og Fredes have i Hobro er et mønstereksempel på, hvordan man kan skabe en smuk og farverig have, hvor der er plads til den spændende og unikke natur.

Anders Horsten, biolog.


Parret, Vita og Frede Andersen har boet midt i Hobro i deres parcelhus i mere end 50 år. I 40 år anede de slet ikke, hvor sjælden en gæst, det var, de havde til at bo i haven. For ti år siden bed Vita mærke i en lille plante i græsplænen med nogle bemærkelsesværdige grønne blade med brune pletter. Hun sørgede bagefter for at Frede skånede planten med plæneklipperen. Da kalenderen ramte maj stod orkideen så i fuldt flor.

- Vi vidste ikke, hvad det var for en blomstrende urt, men vi synes, den var meget flot, og så fik den lov til at stå i græsset. Det var vores datter, der på et senere tidspunkt sagde, at det må være en orkide, og det var så ganske rigtigt, siger Vita Treumer Andersen.

Maj-ggeurt_i_flor

Etabler din egen naturhave

Vita og Frede Andersen bruger slet ikke hverken kunstgødning eller sprøjtegifte. Det vurderer biolog Anders Horsten kan være en del af forklaringen på, at de sjældne orkideer har slået sig ned i lige netop denne have.

- Når vi gøder vore haver, vokser nogle planter så hurtigt, at at de risikerer at kvæle de mere sarte og langsomt voksende arter som for eksempel Maj-gøgeurten. Vi skal droppe gødningen, hvis vi vil give plads til den sjældne og truede natur, forklarer Anders Horsten.

Anders Horsten vil i fremtiden med mellemrum slå et smut forbi parrets have og nyde synet af de sjældne blomster.

- Vita og Fredes have i Hobro er et mønstereksempel på, hvordan man kan skabe en smuk og farverig have, hvor der er plads til den spændende og unikke natur, slutter biolog Anders Horsten.  

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

p-bøder

Lasse blev bombarderet med p-bøder, efter han havde købt en nummerplade med teksten ´ukendt´: Nu har han vundet sag over parkeringsselskab

Cykler på genbrugsplads Over Kæret

play Ny ballade hos Aalborg Renovation

brønderslev 1

play Varetægtsfængslet i surrogat: Mand sigtet for at have slået sin mor ihjel

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

p-bøder

Lasse blev bombarderet med p-bøder, efter han havde købt en nummerplade med teksten ´ukendt´: Nu har han vundet sag over parkeringsselskab

Cykler på genbrugsplads Over Kæret

play Ny ballade hos Aalborg Renovation

Til forsiden

Til forsiden