LIGE NU:

Spildevandsforureningen er halveret på fem år

Ét nyt centralrenseanlæg i Mariagerfjord Kommune har afløst elleve og reduceret forureningen.

Det er en glad og stolt direktør for Mariagerfjord Vand, der viser TV2 Nord indenfor på en af de nye pumpestationer, som fremover sender borgernes spildevand til ét stort centralt renseanlæg i stedet for de elleve gamle, som i dag alle er sløjfet.

- Det har kostet 410 millioner kroner at gennemføre projektet, som startede på kommunalt plan for ti år siden og som har været under etablering i de seneste fem år, men det har sådan set allerede tjent sig selv ind, så vi er meget stolte over at stå her i dag, forklarer direktør Søren Erikstrup fra Mariagerfjord Vand. 

 
 
Foto: Robert Bedsted

Det sidste af de elleve gamle renseanlæg blev sløjfet torsdag og fremover er det et enkelt gigantisk renseanlæg, som renser alt spildevand i kommunen.
I alt 17 store pumpestationer sender borgernes spildevand gennem næsten 100 km rørledninger til anlægget der er så effektivt, at spildevandsforureningen er halveret i løbet af de fem år projektet har været undervejs.

- De tidligere renseanlæg udledte årligt 38 tons organisk stof, 37 tons nitrat og 1,2 tons fosfor til Mariager Fjord i det rensede spildevand. Det er nu stoppet og afløst af ca. 20 tons organisk stof, ca. 15 tons nitrat og 1,1 tons fosfor fra det nye Mariagerfjord Renseanlæg, som har udledning af renset spildevand 4 kilometer ude i Kattegat, forklarer Søren Erikstrup

Den lavere udledning skyldes, at det nye renseanlæg renser betydeligt bedre end de elleve gamle, og da det samtidig er betragteligt billigere at rense en kubikmeter spildevand centralt end på flere lokationer, forventer Mariagerfjord Vand at renseanlægget på sigt bliver en rigtig god investering.