Usædvanligt nyt: Endelig kan landbruget bruge vejret til noget
Se indslag fra Langbakgaard ved Hobro, hvor de arbejder for at få sået, inden det bliver for sent.
Landmænd kæmper for at få kornet i jorden inden 1. maj.
- Det støver. Det er et godt tegn, smiler landbrugselev Simon Dahl Jepsen, mens han er i gang med at harve på Langbakgaard ved Hobro.
Efter den vådeste april nogensinde målt har de nordjyske landmænd travlt med at nå at få forårsafgrøderne i jorden.
- Lige nu er det godt, men det har været blødt. Det har det godt nok, siger Simon Dahl Jepsen, der er i gang med at harve den sidste mark, så traktoren med såmaskinen kan komme til at få vårsæden i jorden.
For at sikre et bedst muligt høstudbytte, forsøger landmænd at så deres vårsæd senest første maj. En opgave der længe så håbløs ud på Langbakgaard ved Hobro. For små fire uger siden troede ingen på gården ved Hobro, at det kunne lykkedes inden første maj, men tørvejr og gode varmegrader har vendt op og ned på situationen.
- Der er lige nogle, huller, vi må kører uden om, og så må vi så dem senere, men det er så lidt nu, at vi får sået de store flader, forklarer landmand Thomas Kjærgaard Andersen, der ejer Langbakgaard.
En meter vand på marken for fire uger siden
Vi skruer lige tiden tilbage til 4. april, for det er kun 26 dage siden, Thomas Kjærgaard Andersen pumpede vand væk op til 24 timer i døgnet.
Selv de højtliggende jorde var ramt. Nogle steder stod der en meter vand på markerne. Dengang sagde landmanden følgende:
- Jeg tror aldrig, jeg har oplevet de her marker her være så våde. Der har været vandhuller, men ikke i den stil, at det sådan har været flere hektar, der er dækket med vand. Det er helt ekstremt i år, fortalte Thomas Kjærgaard Andersen 4. april i år.
Nu har perioder med tørt vejr og en lille smule varme fået vejrguderne til at tilsmile de nordjyske landmænd. I Hobro lykkedes de nu med at få sået forårsafgrøderne senest 1. maj.
- Man må gøre noget for at komme på den anden side. Vi kan få sået til tiden. Havde vi ingenting gjort, så var det ikke sikkert, vi havde stået her, så man får lidt for den arbejdsindsats, man lægger i det, pointerer Thomas Kjærgaard Andersen.
Med masser af fugt i jorden, er det mulighed for, at de sent såede afgrøder kan nå at indhente det tabte og give et godt høstudbytte.
- Det kommer også lidt an på, om maj bliver kold, eller vi får nogle temperaturer som nu, så kan vi godt nå at indhente noget, siger Thomas Kjærgaard Andersen.
Tilbage i traktoren. Der er stadig små vandhuller på marken, landbrugselev Simon Dahl Jepsen skal køre uden om, men resten skal nok blive klar til såmaskinen i dag.
- Det er virkelig rart, vi sådan kan komme til at blive færdige. Så vi ikke skal tænke på det her forår mere, slutter Simon Dahl Jepsen.
Selv om Thomas Kjærgaard Andersen fortæller, at han når at få sine forårsafgrøder i jorden, så er der stadig masser af landmænd med mere lavtliggende jorde, der stadig venter på, at markerne tørrer nok til at bære de tunge maskiner.