Vinter på vingården: - Man skal nok være lidt tosset for at blive vinbonde
Foto: Sofie Bach / TV2 Nord
Willy Sørensen driver vingården Odde Kystvineri ved Als Odde sammen med sin kone, Anni.
Det er nok de færreste, der forbinder dansk vinter med et besøg på en vingård. Men det er muligt ved Als Odde. Her har Willy Sørensen haft vingård i 10 år, og i vinterferien har gården været åben for besøgende.
Ved Als Odde ligger lidt af et særsyn i Danmark. En vingård, der producerer nordjysk vin. I vinterferien har Odde Kystvineri holdt åbent vineri, hvor turister og lokale kan komme forbi og smage drikkevarerne.
- Det er dejligt, at folk møder op og viser interesse for dansk vin, når vi gør noget som det her. Det er jo lidt specielt, for vi kan selvfølgelig ikke sammenligne os med Frankrig og de lande, for der er vi jo oppe i noget helt andet, men vi kan lave en rigtig, rigtig god dansk vin, siger Willy Sørensen, der er vinbonde og driver Odde Kystvineri med sin hustru Anni.
Parret har i mange år haft interesse for vin og har været på mange vinferier i Frankrig med deres autocamper. For ti år siden valgte de at gøre interessen til mere end en hobby, da de åbnede Odde Kystvineri i Als.
- Jeg har altid godt kunne lide noget, der smagte godt, og jeg har altid haft interesse for vin, og så sagde vi til os selv i 2010, at det kan vi også gøre det her, og så plantede vi 50 stokke, og de har groet lige siden lige så stille. Og så gør det nok ikke noget, at man er en lille smule tosset også, siger Willy Sørensen med et smil.
Nysgerrige gæster
Til det åbne vineri i vinterferien dukker flere nysgerrige gæster op, som får en rundvisning på vingården og en smagsprøve på de forskellige vine. To af gæsterne er ægteparret Kent Ebbesen og Anne Mette Ebbesen, der bor i Øster Tørslev, hvor de dyrker grøntsager.
- Jeg har tit sagt for sjov, at jeg kunne godt tænke mig selv at prøve at lave vin. Men så langt kommer jeg nok ikke. Vi dyrker økologiske grøntsager i massevis, så det har vi ikke lige energien til, men det er rigtig spændende at se, siger Anne Mette Ebbesen.
Hendes mand er også imponeret efter besøget på vingården. Han havde ikke regnet med, at det kunne lade sig gøre at lave rødvin i Danmark:
- Vi kan godt lide at drikke rødvin en gang imellem, og det er spændende at se, at det kan lade sig gøre. Når vi har været på rejse i Tyskland, så har vi altid fået at vide, at man først kan lave rødvin, når man kommer langt ned i Sydtyskland, men man kan åbenbart lave vin, der er rød heroppe også, og det smager også godt, siger Kent Ebbesen.
Svært at leve af i Danmark
Placeringen af vingården ved Als Odde er ikke tilfældig. Selvom jorden ikke er egnet til at dyrke grøntsager og frugter, så er den god til vinstokke. Det gælder nemlig om at undgå nattefrost i foråret, hvor vinstokkene blomstrer.
- Vi har havet, og vi har fjorden, så vi undgår frosten i maj måned, som ødelægger blomstringen. Det er jo lidt specielt, at vi dyrker vin på en gammel havbund. Noget af jorden er jo 14.000 år gammel. Det gør noget helt specielt. Generelt er jorden meget dårlig herude, men vinen drives fantastisk, siger Willy Sørensen.
Selvom forholdene efter dansk standard er gunstige for vindyrkning, så er det stadig svært at drive en vingård i Danmark. Vejrforholdene er langt fra Frankrig og Spanien og andre vinnationer.
- Vi kan desværre ikke leve af det. Det kunne være rigtig fedt, hvis vi lå på en plet i Frankrig, hvor en hel familie kan leve af to-tre hektar, men det er svært at leve af her i Danmark. Der er heldigvis nogen, der gør, men vi kan ikke endnu, og om vi nogensinde kommer til det, det ved jeg ikke, siger Willy Sørensen.
Jobbet som vinbonde i Danmark er måske ikke det, man bliver rig af, men Willy Sørensen har ikke fortrudt den beslutning, han traf med sin hustru for ti år siden, for arbejdet med vinproduktionen har givet ham en masse andet:
- Det er skægt, og vi møder en masse mennesker, som man ellers ikke ville have mødt, og vi får en snak om vin og forskellige synspunkter, siger han.