Foto: Per Frank Paulsen

Vold og trusler eskalerede op til drabsforsøg på bosted

Drabsforsøget forrige lørdag skete efter længere tids eskalering af vold og trusler på bostedet Visborggaard i Hadsund. Det viser en aktindsigt fra Arbejdstilsynet.

Medarbejderne frygter for deres liv, når de går på arbejde på bostedet Visborggaard i Hadsund. Det er sket efter drabsforsøget på social- og sundhedsassistent Dorte Kathrin Pedersen forrige lørdag. Men en ny aktindsigt fra Arbejdstilsynet viser, at der i længere tid har været mere vold og flere trusler på bostedet Visborggaard i Hadsund.

Alene i 2015 modtog Arbejdstilsynet ti anmeldelser om vold og trusler fra beboere på bostedet Visborggaard. I de første fire måneder af 2016 er der allerede tikket to anmeldelser ind. Derudover har der været fire episoder med vold eller trusler, som endnu ikke er registreret, siger talsperson Knud Erik Petersen fra bostedet til Fagbladet FOA. Til sammenligning var der nul anmeldelser i 2014 og 2013.

- Alle fire episoder den seneste tid har været med beboeren, der forsøgte at kvæle min kollega Dorte. Ud over den episode er to andre blevet jagtet – den ene med en gaffel, den anden er blevet lovet tæsk. Beboeren har også truet med at skære min halsen over på mig, siger Knud Erik Petersen.

Arbejdsmiljørepræsentant og social- og sundhedsassistent Dorte Kathrin Pedersen, der selv blev udsat for drabsforsøget, fortæller, at personalets grænser er rykket meget i den seneste tid.

- Siden januar er det blevet værre og værre, og særligt de seneste par måneder har vi gået i konstant beredskab, siger Dorte Kathrin Pedersen.

Tallene fra Arbejdstilsynet bekræfter et generelt billede af en voldsom udvikling, mener FOAs formand Dennis Kristensen.

- Vi ser resultatet af, at man nedlægger senge i psykiatrien, så folk i stedet kommer i botilbud, hvor der ikke er de samme muligheder for at behandle. Der er noget rivende galt med, hvilke borgere man giver hvilke tilbud i dag, siger Dennis Kristensen.