Kamp om pladserne i de nordjyske menighedsråd
Foto: Aalborg Stift
Der bliver kampvalg om pladserne i menighedsrådene i 11 sogne i Aalborg Stift. Det gør stiftet til det mest "kamplystne" på landsplan.
Den 8. november er dagen, hvor USA skal vælge sin næste præsident, men det bliver også dagen, hvor 11 sogne i Aalborg Stift får sit nye menighedsråd. Der er nemlig blevet stillet mere end én liste op i 11 af de 222 sogne i stiftet, som dækker det meste af Nordjylland, og det betyder kampvalg.
- Det er positivt, at der er så mange, der er interesserede i at stille op til menighedsrådene, at der flere steder er afstemningsvalg, siger Inge Kjær Andersen, der sidder i bestyrelsen for Landsforeningen af Menighedsråd.
De 11 sogne i Aalborg Stift er de eneste nordjyske sogne, der skal stemme om, hvem der skal have pladserne i menighedsrådene. På landsplan har der været en nedgang i antallet af sogne, der skal til afstemningsvalg, men i Aalborg Stift oplever de denne gang en stigning i forhold til det seneste menighedsrådsvalg i 2012.
For fire år var der kampvalg i ti sogne i Aalborg Stift. Denne gang er der kampvalg i yderligere et, og dermed tegner Aalborg Stift sig for 11 af de 54 afstemningsvalg, der skal afholdes på landsplan, viser en ny opgørelse fra Kirkeministeriet.
Der skal være afstemningsvalg i følgende sogne i Aalborg Stift: Dronninglund Sogn, Asaa Sogn, Østervrå Sogn, Sindal Sogn, Tornby-Vidstrup Sogn, Sankt Catharinæ Sogn, Jetsmark Sogn, Nykøbing Mors Sogn, Vesterkær Sogn, Øster Hornum Sogn, Boddum-Ydby Sogn.
Selvom Aalborg Stift har formået at skabe større interesse for menighedsrådsvalget end andre stifter i Danmark, mener Inge Kjær Andersen sagtens, at der kan gøres endnu mere frem mod det næste valg til menighedsrådene om fire år.
- Når der kun er afstemningsvalg i fem procent af menighedsrådene i stiftet, er der behov for en anden valgform, så der bliver en anden måde at blive valgt til menighedsrådet. Det er noget Landsforeningen af Menighedsråd arbejder på. Jeg vil personligt gerne have en generalforsamlingsmodel, siger hun.
Det er antallet af folkekirkemedlemmer i sognet, der afgør, hvor mange pladser hvert enkelt råd skal have. Det kan variere mellem fem og 15. I alt skal der i år på landsplan vælges 12.764 menighedsrådsmedlemmer. De steder, hvor der ikke er afstemningsvalg, er der kun opstillet en liste med kandidater til menighedsrådet og dermed er der fredsvalg.