07:47

I dag er der opstillingsmøder til regionens menighedsråd. Vi har besøgt Nordjyllands største og mindste sogn.

Foto: Christian Henriksen

1 af 2

Nordjyllands største sogn ønsker kampvalg

Sankt Catharinæ Sogn i Hjørring er Nordjyllands største sogn, men det betyder ikke nødvendigvis, at det er nemt at finde folk til menighedsrådet.

Sankt Catharinæ Kirke i Hjørring plejer at danne rammen om fredelige arrangementer som kirkekoncerter, babysalmesang og spaghettigudstjenester, men når menighedsrådsvalget står for døren, er freden forbi. Det håber den nuværende formand for menighedsrådet i Sankt Catharinæ Sogn, Frede Nørgaard, i hvert fald.

Han håber, at flere forskellige lister stiller op til årets valg. Sådan plejer det at være, og sådan skulle det gerne være igen. Et kampvalg fører nemlig flere gode ting med sig.

- Bare det, at der er kampvalg, går jeg ud fra øger spændingen, og gør, at vi får de rigtige folk ind i rådet, siger Frede Nørgaard.

Han har i de sidste fire år været formand for menighedsrådet i Sankt Catharinæ Sogn, som med 11.332 sognebørn er Nordjyllands største. Selvom der potentielt er flere tusinde mulige menighedsrødder i sognet, er det dog ikke nødvendigvis let at finde nogle, som har lyst til at stille op til menighedsrådet.

- Det er lidt svært at få kandidater til at stille op til menighedsrådsvalget, men det gælder jo generelt for det meste frivillige foreningsarbejde i landet, siger Frede Nørgaard, som selv repræsenterer den grundtvigske liste, der fik flest stemmer ved det seneste menighedsrådsvalg i 2012.

Frede Nørgaard stopper som formand ved det kommende menighedsrådsvalg. Det har han allerede besluttet sig for, og den beslutning står ikke til at ændre.

- Jeg synes, at arbejdet som formand i så stort et sogn tager temmelig meget tid, og jeg har også en stor familie, som jeg gerne vil være sammen med, fortæller han.

Formandsarbejdet er dog langt fra overstået endnu. Frede Nørgaards sidste store opgave bliver at hjælpe med at finde sin afløser.

- Vi har været ude at håndplukke og banke folk lidt på skulderen for at finde kandidater til at stille op, men det ser ud til, at det lykkes at finde en pæn liste, siger han.

Frede Nørgaard forventer også, at den såkaldte fællesliste og den indremissionske liste finder kandidater nok til at stille op til årets menighedsrådsvalg. Hvis det lykkes, så skal sognebørnene til stemmeurnerne 8. november, fordi så bliver der kampvalg om pladserne i menighedsrådet i Nordjyllands største sogn.

FAKTA: MENIGHEDSRÅDSVALG

 • Menighedsrådsvalget finder sted tirsdag den 8. november.
   
 • I Nordjylland skal der vælges menighedsråd i 267 sogne.
   
 • I omkring 95 procent af alle sogne forventes der fredsvalg. Det betyder, at menighedsrådet reelt bliver valgt på opstillingsmødet, hvor listen over kandidater indgives.
   
 • De fleste opstillingsmøder afholdes tirsdag den 13. september.
   
 • Ved det seneste menighedsrådsvalg i 2012 var der kampvalg i ti nordjyske sogne, hvor flere forskellige lister stillede op til valget.
   
 • Et menighedsråd skal bestå af mellem fem og 15 medlemmer.
   
 • I øjeblikket sidder 1789 personer i menighedsrådene i de nordjyske sogne.
   
 • Det gennemsnitlige nordjyske menighedsrådsmedlem er 63 år og kvinde.