Anklager mener, Mia kæmpede for sit liv - kalder tiltaltes forklaring én stor løgn

Anklager Mette Bendix gjorde det flere gange tydeligt under sin procedure, at hun ikke tror på den 38-åriges forklaring af, hvordan Mia Skadhauge Stevn døde.

Stort set hvert et ord af den nu 38-årige tiltaltes forklaring af, hvad der skete med Mia Skadhauge Stevn 6. februar sidste år, blev tirsdag minutiøst gennemgået og set efter i sømmene af anklager Mette Bendix, da hun skulle komme med sin afsluttende procedure i retssagen.

Hurtigt gjorde specialanklageren det klart, at den tiltaltes forklaring, ifølge hende, bør forkastes. I strid med sandheden, kaldte hun den op til flere gange.

DET ER DEN 38-ÅRIGE TILTALT FOR:

Den 29. marts 2023 fremlægger Nordjyllands Politi og Anklagemyndigheden tiltalen mod den 38-årige mand, der siden februar 2022 har været sigtet for drabet på Mia Skadhauge Stevn.

Af anklageskriftet fremgår det, at Nordjyllands Politi mener, at den 37-årige både har voldtaget og dræbt Mia Skadhauge Stevn og siden haft usømmelig omgang med hendes lig.

Ifølge Nordjyllands Politi skulle den 38-årige have tvunget den nu afdøde 22-årige Mia Skadhauge Stevn til samleje og andet seksuelt forhold end samleje den 6. februar 2022. Samme dag mener Nordjyllands Politi, at den 38-årige tiltalte mand har dræbt Mia Skadhauge Stevn ved at have udsat hende for betydelig lemlæstelse, blandt andet i form af kvælning. I anklageskriftet står der ligeledes, at den 38-årige efter drabet har parteret den afdøde 22-årige kvinde i sit hjem i Vendsyssel, inden han fordelte ligdelene i Dronninglund Storskov.

Den 38-årige nægter sig skyldig i både voldtægt og drab, men han har i byretten erkendt usømmelig omgang med lig.

Tiltalen er en beskrivelse af, hvad Nordjyllands Politi mener, der er foregået i dagene fra den 6. februar 2022 til den 9. februar 2022. Det er op til byretten i Aalborg at vurdere, om den 38-årig er skyldig i tiltalen eller ej.

Den tiltalte har forklaret i byretten, at han samlede Mia Skadhauge Stevn op på Vesterbro i Aalborg klokken 06.09, fordi hun lignede en, der frøs.

- At det var tilfældigt, at han tilbød hende et lift, kan vi forkaste. Han var på jagt efter hende hele natten, sagde Mette Bendix og henviste til de GPS-oplysninger, politiet har fået adgang til, hvor man kan se, at den tiltalte i flere timer, inden han samler Mia Skadhauge Stevn op, kører rundt i Aalborgs midtby omkring Jomfru Ane Gade.

Samme GPS-oplysninger viser, at den tiltalte kørte videre mod Hammer Bakker, hvor han gjorde tre stop. Selv forklarede den tiltalte først i retten, at de gjorde to stop. Senere ændrede han det til, at det ene stop var delt op i to, så der var tre i alt som GPS-oplysningerne også viste.

"Usandsynlig og opdigtet"

Det er ved det sidste af de tre stop, at den tiltalte forklarede, at Mia Skadhauge Stevn løb og hoppede rundt i noget kvas i skovområdet, hvor hun, ifølge ham, faldt og hendes taske, der sad rundt om halsen på hende, sad fast i kvaset i skovbunden, som gjorde, at hendes hoved gav et kraftigt ryk.

- Det (kvaset, red.) findes ikke. Igen er tiltaltes forklaring i strid med sandheden, sagde Mette Bendix i retten.

Netop faldet skulle ifølge den tiltalte være årsagen til Mia Skadhauge Stevns død. Usandsynlig og opdigtet, kaldte anklageren den forklaring under hendes procedure.

- Ifølge retsmedicineren kan Mia Skadhauge Stevn ikke dø på den måde, som tiltalte har forklaret, sagde Mette Bendix og fortsatte senere:

- Tiltaltes forklaring kan ganske enkelt forkastes. Det er ganske enkelt én stor løgn, sagde hun.

TIDSLINJE:

7. februar 2022 – Mia er forsvundet - og bliver efterlyst

22-årige Mia Skadhauge Stevn efterlyses 7. februar 2022 af Nordjyllands Politi efter, at hun senest er set i Jomfru Ane Gade natten mellem 5. og 6. februar. Senere samme dag kommer det frem, at Mia Skadhauge Stevn sidst er set stige ind i en mørk personbil på Vesterbro i Aalborg.

 

9. februar 2022 - To mænd bliver anholdt - sigtes for drab

Onsdag 9. februar kort før middag slår Nordjyllands Politi efter flere dages intens efterforskning i sagen til og anholder to mænd, som begge bliver sigtet for at have slået Mia Skadhauge Stevn ihjel.

De to mænd bliver sigtet, selvom man på dette tidspunkt ikke har fundet Mia Skadhauge Stevn, men efterforskningen peger på, at hun er død - og derfor sigtes de to for drab.

 

10. februar 2022 - 38-årig fængsles - den anden mistænkte løslades

Efter et grundlovsforhør i Retten i Aalborg bliver en nu 38-årig mand, der i dag er eneste mistænkte i sagen, varetægtsfængslet i fire uger. Den anden mistænkte bliver løsladt, og Vestre Landsret stadfæster dagen efter byrettens kendelse om at løslade mande – denne mand bliver senere komplet renset, og man ved i dag, at han ikke har noget med drabet at gøre.

 

10. februar 2022 - Dele af et menneske fundet i Dronninglund Storskov

Efter anholdelsen af de to mistænkte efterforsker politiet både på de sigtedes bopæle, i et sommerhusområde i Saltum, omkring det daværende Reno Nord i Aalborg samt i Hammer Bakker og Dronninglund Storskov.

Om aftenen 10. februar indkalder Nordjyllands Politi til pressemøde på politigården i Aalborg. Her kan vicepolitiinspektør Frank Olsen fortælle, at man har fundet dele af et menneske i Dronninglund Storskov - og at man formoder, der er tale om Mia Skadhauge Stevn.

 

12. februar 2022 - Den døde identificeres endeligt

Nordjyllands Politi kan 12. februar fortælle, at de dele af et menneske, der blev fundet i Dronninglund Storskov to dage forinden, stammer fra den forsvundne Mia Skadhauge Stevn.

 

29. marts 2023 – 38-årig tiltales for drab, voldtægt og usømmelig omgang med lig

Godt et år efter Mia Skadhauge Stevns forsvinden og drab er Nordjyllands Politi klar til at fremlægge, hvad de mener, der skete med den 22-årige kvinde. Den 38-årige mand, der har været varetægtsfængslet siden februar 2022, tiltales nu for både voldtægt af og drabet på Mia Skadhauge Stevn, ligesom Nordjyllands Politi også mener, at den 38-årige har parteret Mia Skadhauge Stevns lig.

 

7. juni 2023 – Retssagen mod den 38-årige tiltalte begynder ved byretten i Aalborg

Den 38-årige tiltalte nægtede fra begyndelsen af retssagen at have voldtaget og dræbt 22-årige Mia Skadhauge Stevn, men han erkendte usømmelig omgang med lig.

Retssagen skal afvikles over ni retsmøder og ventes afsluttet den 29. juni.

"Mia har kæmpet for sit liv"

Ifølge anklagemyndigheden var det nemlig et helt andet forfærdeligt scenarie, der udspillede sig i de tidlige morgentimer 6. februar 2022, end det den 38-årige tiltalte har forklaret i byretten.

I Hammer Bakker blev der nemlig fundet flere af Mia Skadhauge Stevn ejendele - en hårelastik, hendes nøgler og to brystplastre, der alle var spredt rundt i skovområdet. Den tiltalte har forklaret, at han aldrig har været i de områder, hvor ejendelene er fundet, men det er anklageren helt uenig i.

- Er der sket det, at Mia stak af ved et af de første stop? Og så fangede tiltalte hende ved at tage fat i håret, hvor hendes hårelastik røg af?, sagde anklageren, mens hun gjorde det klart, at hun ikke med sikkerhed ved, hvad der skete i Hammer Bakker.

Alligevel fandt hun det påfaldende, at den tiltaltes bil blev flyttet hen i nærheden af det stykke med tæt skov, hvor Mia Skadhauge Stevns to brystplastre blev fundet.

- Tiltalte har flyttet bilen tættere på det stop, hvor han slog Mia ihjel, sagde anklageren og fortsatte:

- Mia har kæmpet for sit liv, for ellers var hendes ejendele aldrig blevet fundet så spredt derude, sagde Mette Bendix.

Til slut i sin procedure gjorde Mette Bendix det klart, at hun fortsat mener, at den 38-årige skal kendes skyldig både drab, voldtægt og usømmelig omgang med lig.


Mia-sagen

Screenshot 2024-05-29 100919

play Nu er dommen faldet: Mias drabsmand får hård straf

Screenshot 2024-05-29 100919

play Mia-sagen: Thomas Thomsen kendt skyldig i drab og voldtægtsforsøg

mand

liveblog Mia-sagen: Sådan forløb dagen i landsretten

100222 Hammer Bakker afspærret afspærret Mia Skadhauge Stevn

play 38-årig var på jagt efter sex, mener anklager: Han udnyttede Mia Skadhauge Stevns promille

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland