Nu er dommen faldet: Mias drabsmand får hård straf
Foto: Privatfoto
Straffesagen om drabet på 22-årige Mia Skadhauge Stevn er nu endegyldigt slut.
Thomas Thomsen er ved Vestre Landsret i Viborg blevet idømt forvaring. Derved stadfæster landsretten byrettens dom.
"Han har ved den begåede kriminalitet udvist særlig hensynsløshed" lød det i dommen, der lige er blevet læst op.
TV2 Nord er til stede i retten, hvor retslokalet er fyldt op med tilhørere og pressefolk. Thomas Thomsen reagerede ikke, da straffen blev læst op, han snakkede kun kort med sin forsvarer.
Der var 13 stemmer for forvaring og fem stemmer for livstid. I alt var der ni nævninge i sagen, men de tre dommeres stemmer tæller dobbelt.
- Jeg er meget tilfreds med, at en helt igennem uhyggelig sag har nået sin afslutning, siger anklager Emil Stenbygaard til TV2 Nord lige efter retsmødets afslutning.
Dog lykkedes det ikke at få Thomas Thomsen idømt livstid, som han ellers argumenterede for onsdag.
- Det er særlig hensynet til hans farlighed. Landsretten har lagt vægt på, at han er en særlig farlig person - og så den hensynsløshed, som har været vist, siger Emil Stenbygaard.
Ifølge Thomas Thomsens forsvarer, Mette Grith Stage, er Thomas Thomsen ikke overrasket over straffen men skuffet.
- Det var ikke det resultat, min klient havde drømt om, han havde håbet på en tidsbestemt straf. Og ligesom i byretten har landsretten også lagt sig mellem forsvareren og anklageren. Det er ikke sådan, at jeg er vildt overrasket over, at landsretten når frem til samme resultat som byretten. Retten har talt, siger Mette Grith Stage til TV2 Nord.
En af de værste mordsager
I går blev han af landsretten kendt skyldig i drabet på 22-årige Mia Skadhauge Stevn, der forsvandt en morgen i februar 2022 efter en bytur i Jomfru Ane Gade. Han blev også kendt skyldig i forsøg på voldtægt. Han er i Byretten i Aalborg ligeledes kendt skyldig i usømmelig behandling af hendes lig.
DERFOR BRINGER VI GERNINGSMANDENS IDENTITET:
TV2 Nord har valgt at offentliggøre navnet på gerningsmanden i sagen om drabet på Mia Skadhauge Stevn, efter han blev kendt skyldig i drab, forsøg på voldtægt og usømmelig omgang med lig.
Baggrunden for at bringe mandens identitet er, at TV2 Nord som udgangspunkt bringer dømtes navn, hvis personen har fået over to års fængsel. Dette vil være tilfældet, når gerningsmanden dømmes for drab.
I dag fik han sin straf - og der kan derfor nu sættes et endegyldigt punktum for en af de værste mordsager i nyere tid - en mordsag, der ikke bare rystede Nordjylland, men hele Danmark.
Idømt forvaring i byretten
I juni sidste år blev Thomas Thomsen i Byretten i Aalborg idømt forvaring for drab og forsøg på voldtægt.
Men han nægtede sig skyldig og ankede dommen på stedet. Han har siden sagen rullede i byretten sidste år erkendt, at have parteret Mia Skadhauge Stevns lig, og ankesagen omhandlede derfor ikke den del af dommen.
Også statsadvokaten kontraankede dommen. De ville blandt andet have Thomas Thomsen dømt for fuldbyrdet voldtægt. Men det lykkes ikke. Derudover har anklager Emil Stenbygaard argumenteret for, at straffen blev skærpet til livstid. Altså landets strengeste straf.
Thomas Thomsen skal fortsat være varetægtsfængslet indtil han kan begynde afsoning.
Forskellen på livstid og forvaring
Livstid er landets strengeste straf, og så er den tidsubestemt.
Det vil sige, at livstidsdømte som udgangspunkt skal sidde i fængsel på livstid. Dog sidder en livstidsdømt i fængsel gennemsnitligt 17 år - og det er tidligst efter 12 år, at de kan søge om prøveløsladelse. Før den dømte kan søge om prøveløsladelse, skal der indhentes en udtalelse fra retslægerådet.
Forvaring er også en tidsubestemt straf, som dog kun kommer i spil, hvis den dømte anses for at være farlig for sine omgivelser, og at der er chance for, at der vil ske lignende kriminalitet igen.
Ved forvaring skal Kriminalforsorgen hvert år vurdere, om forvaringen skal opretholdes - dog vurderer de første gang tidligst efter tre år - og tidligst efter 10 år, hvis den dømte har været krævet fængsel på livstid. Dog kan den dømte i forvaring ikke opnå en prøveløsladelse før at en domstol har vurderet, at personen ikke længere er farlig for sine omgivelser.