Tre år er spildt: - Det er dybt frustrerende hver eneste dag
Det har været rigtigt træls for vores samlede virksomhed, og det koster samfundet dyrt, at vi ikke kan komme videre, lyder det fra Jeppe Ugilt, der meldte sig ud af Venstre i protest over minksagen.
Det har været rigtigt træls for vores samlede virksomhed, og det koster samfundet dyrt, at vi ikke kan komme videre, lyder det fra Jeppe Ugilt, der meldte sig ud af Venstre i protest over minksagen.
Jeppe Ugilt er tidligere minkavler og byrådsrådspolitiker for partiet Venstre.
I dag er han løsgænger og viceborgmester i Rebild Kommune.
Han meldte sig tilbage i december 2022 meldte sig ud af Venstre i protest over, at partiet droppede en advokatvurdering af statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes håndtering af minksagen.
Dertil kom, at Venstre siden gik i regering med netop Socialdemokratiet.
Det er dybt frustrerende, at der ikke sker noget som helst. Tænk på at det er tre år, der er spildt i forhold til at sætte noget nyt i gang - det er helt grotesk
Jeppe Ugilt
Jeppe Ugilt kunne med andre ord ikke længere stå inden for Venstres linje, og han lægger i dag tre år senere ikke skjul på, at det også har spillet ind, at han er tidligere minkavler, men det i høj grad også handler om retsprincipper.
- Et af argumenter for at droppe advokatvurderingen var, at man fra Venstres side hellere ville ind i regering og derfra arbejde med at få en hurtig og værdig afslutning på minkerhvervet, og Venstre har da også tunge ministerposter på området, og alligevel sker der ikke en disse, forklarer Jeppe Ugilt, og tilføjer, at han er rystet over sagen.
Minkavler i tredje generation
En sag som han kender indefra som tredje generationsminkavler på ejendommen i Volstrup.
Tilbage i november 2020 blev han ligesom de godt 1000 andre minkavlere i landet ramt af, at regeringen besluttede, at alle minkbesætninger skulle slås ned.
Siden er det de tidligere minkavlers opfattelse, at alt er trukket i langdrag i forhold til at få afsluttet erstatningssager, så de kan komme videre og bruge deres arealer til noget andet.
- Det er både en mental belastning og en økonomisk belastning, at vi ikke kan komme videre her. Jeg har masser af andre planer for stedet, men kan ingenting gøre før, der er en afklaring på erstatning og nedrivning, siger Jeppe Ugilt.
Dermed stiller han sig i køen blandt mange andre nordjyske tidligere minkavlere, der alle venter på at få takseret deres tidligere minkfarm, få udbetalt erstatning og få revet farmen ned.
- Det er dybt frustrerende, at der ikke sker noget som helst. Tænk på at det er tre år, der er spildt i forhold til at sætte noget nyt i gang - det er helt grotesk, lyder det fra Jeppe Ugilt.
Minister: Avleren har selv bedt om det
Fra Christiansborg lyder det, at det såkaldte Minksekretariat er i gang med at behandle ansøgningerne fra minkavlerne - og de første sager er færdigbehandlede.
Problemet er ifølge transportminister Thomas Danielsen (V), at to-tredje-del af de tidligere minkavlere slet ikke har søgt erstatning - endnu.
Ministeren understreger, at netop Venstre er på de tidligere minkavlers side.
- Hvis man skal se det fra systemets side, så kunne man have lavet et system, der ville være hurtigere, det har vi ikke gjort. Venstre har netop set det fra avlernes side, derfor er det blevet så kompleks, og det tager tid, men det er sket efter ønske fra avlerne selv. De har mulighed for at få vurderet farmen ned til mindste detalje , og samtidig har vi sikret en hurtigere løsning for de avlere, der har ønsket det, nemlig fast track ordningen. Hvis man vælger den model, så kan man få afsluttet sin sag inden for to-tre måneder.
Fast track ordning på få måneder
Tilbage i oktober mødtes 250 nordjyske minkavlere for at blive klogere på et nyt tilbud om udbetaling af erstatning.
Det er den såkaldte fast track-ordning, der bliver snakket om. Den skulle sikre, at der kommer mere fart på udbetalingerne til minkavlerne.
Fast track-ordningen skal gøre det muligt at få for minkavlerne at få den fulde erstatning udbetalt i midten af 2024 - fremfor at vente til udgangen af 2027.
Danske Pelsdyravlere, som også er foreningen, der ejer Kopenhagen Fur, håber, at hele forløbet med at få afsluttet sagsbehandlingerne kan gå meget hurtigere.
- Hvis vi nu siger, at for eksempel halvdelen af avlerne - vi ved ikke, hvor mange det bliver - men hvis det nu er halvdelen, der vælger det, så vil det komme hurtigere igennem, og den anden halvdel, der skal takseres, det vil jo også gå meget hurtigere, fordi køen er kortere, lød det fra Sander Jakobsen, direktør for avlerforhold i Kopenhagen Fur tilbage i oktober i Aalborg i forbindelse med mødet med de nordjyske avlere.
Tilbage på gården i Volstrup ærgrer Jeppe Ugilt sig over, at han nu foreløbig i tre og et halvt år dagligt at måtte se til, at ingenting sker på farmen, der blev bygget, da han var blot tre år gammel.
- Jeg synes ikke, man kan være bekendt, at der går så lang tid, men jeg er et positivt væsen og håber og tror på, at der snart sker noget, siger Jeppe Ugilt.