Forældre på kursus i unges online-liv
Smartphones og iPads er blevet en del af de fleste børns hverdag, fra de er helt små. Børnene sværger i højere grad til den digitale verden frem for Barbiedukker og Legoklodser, og forældre bruger også mere tid på at kigge ned i deres skærm end tidligere. Og det udfordrer samværet i mange familier
Børn og unges online-liv er på skoleskemaet for forældre i Mariagerfjord og Vesthimmerland tre aftener i efteråret. Her tilbyder Folkekirkens Familiestøtte, som de første steder i Nordjylland forældrekursus i unges skærmvaner.
Smartphones og iPads er blevet en del af de fleste børns hverdag fra de er helt små. Børnene sværger i højere grad til den digitale verden frem for Barbiedukker og Legoklodser, og forældre bruger også mere tid på at kigge ned i deres skærm end tidligere. Det udfordrer mange familiers samvær.
- Jeg synes, at det er ligeså voldsomt som alkohol og rusmidler. Man kan blive nedbrudt, og lige nu kører der eksempelvis en app, der kan føre til selvmord, siger Kirsten Brøgger, som er mor til tre drenge og en af de forældre, som er med på kurset i Mariagerfjord Kommune.
Tre aftener i oktober og november er forældrene på kursus. De lærer om sociale medier og hvordan børn og voksnes online-liv påvirker hverdagen og familielivet.
Kirsten Brøgger mener, at gode digitale vaner og regler er nødvendige for at give nærvær, når familien er samlet.
- Vi har regler til aftensmaden, hvor vi ikke bruger mobilen. Her er der ikke mulighed for at google noget, selv om vi har en god diskussion. Den bliver bare bedre af, at vi venter med at slå det op på telefonen til vi er færdige med at diskutere, siger Kirsten Brøgger.
Kursusforløbene i Mariagerfjord og Vesthimmerlands Kommune er de første forløb, som Folkekirkens Familiestøtte har lavet. Interessen for kurserne har været så stor, at de gentages til foråret i begge kommuner, ligesom Folkekirkens Familiestøtte også laver tilsvarende kurser i Aalborg, Aarhus og Herning.
- Vores fokus er, at forældrene bliver klædt på til at snakke med børnene om deres onlineliv. Der er fokus på det indhold, som børnene oplever i deres hverdag, siger Anne Marie Nedergaard, som er underviser på kurset i Mariagerfjord.
Europæisk rekord i skærmtid
Danske børn har europarekord i mindst tid sammen med venner - og mest tid foran skærmen.
En undersøgelse fra Undervisningsministeriet viser, at to ud af tre forældre ikke sætter regler op for deres børns brug af internettet og sociale medier.
- Forældrene bliver usikre på, om de kan tillade sig at sætte rammer for børnene og sige, at nu må de ikke se mere skærm i dag eller på, om de magter at tage de konflikter, som det udløser, når de siger, at der ikke er mere skræmtid i dag, siger souschef i Folkekirkens Familiestøtte Lisbeth Andreassen Ryelund.
Regeringens panel Opdragelsesdebatten kom tidligere på året med en række anbefalinger til at styrke indsatsen i forhold til børn og digitale medier. De peger på, at forældre skal have mere fokus på indholdet i digitale medier, deres børn benytter.
Forældrene arbejder på kurset med at skabe forandringer i familiens skærmvaner, så de kan ruste deres børn til et afbalanceret onlineliv.
- Vi møder børn, som siger, at gid jeg var en skærm, for så havde masser af opmærksomhed. Jeg savner min mor og fars opmærksomhed, for de sidder med en skærm. Hvis forældrene sidder meget med en skærm, så gør børnene det samme, siger souschef i Folkekirkens Familiestøtte Lisbeth Andreassen Ryelund.