02:07

Der mangler elektrikere. Under finanskrisen holdt branchen igen med at ansætte lærlinge samtidig med at mange forlod faget. Nu begynder det at kunne mærkes. Og der kan gå mange år, før hullet efter krisen er lukket.

Foto: TV Midtvest

1 af 2

Elektrikere er en mangelvare

Mangel på elektrikere presser virksomhederne, der har masser af opgaver, men ikke kan finde kvalificeret arbejdskraft til at udføre dem.

ACN Sikring i Nykøbing Mors leverer alt i alarmer og videoovervågning til erhvervskunder. Virksomheden har kunder over hele Danmark og må løbe stærkt for at få alle ordrer ekspederet.

Snart kan de også være nødt til at sige nej til ordrer, for manglen på elektrikere er enorm. Det fortæller TV Midtvest.

- Vi har godt nok fået henvendelser, men de har ikke passet til den profil vi har sat op og hvor det var en elektriker vi ledte efter, Niels Larsen, der er indehaver af ACN Sikring.

Historien er den samme i Hanstholm hvor medindehaver af Hanstholm El-teknik Jonas Boesen lige nu søger to elektrikere med erfaring fra industrien.

- Det har været lidt svært at få folk til at kontakte os. Der har været enkelte henvendelser, men det har været folk med meget lidt erfaring inden for industri, siger han.

En del af forklaringen på de to virksomheders trængsler er at el-brandchen som konsekvens af finanskrisen skruede ned for antallet af elevpladser. På få år steg ledighedsprocenten nemlig fra 0,5 til hele 10 procent.

En anden del af forklaringer er, at mange af de elektrikere, der var på arbejdsmarkedet da krisen satte ind, skiftede branche.

- De estimater der ligger frem til 2025 lyder at vi kommer til at mangle 3000 faglærte elektrikere, lyder det fra Brian Poulsen Jensen, der er næstformand i Dansk El-forbund i Midtjylland.

El-forbundet har med kampagner tidligere forsøgt at lokke elektrikere tilbage til faget og ledigheden er nu helt nede på en procent, så det ser ud til, at der er sikre jobs at vende tilbage til.

- Man kan håbe, de er kørt trætte i deres job og vil have nye udfordringer. Dem har vi i hvert fald masser af, lyder det fra Jonas Boesen fra Hanstholm El-teknik.