LIGE NU:

Morsø kommer sommerfugle til hjælp

Insekterne har det svært, men et nyt vinderprojekt skal sikre sommerfuglenes overlevelse på Mors.

Morsø Kommune har vundet 100.000 kroner til etablering af et sommerfugleparadis i en nedlagt molergrav. 

2017 var ifølge Danmarks Naturfredningsforening et af de værste år for sommerfugle nogensinde, og hver fjerde sommerfugleart er nu truet i et vist omfang. Derfor udskrev Danmarks Naturfredsforening og virksomheden A. Vogel en konkurrence, for at finde landets bedste sommerfugleprojekter. 

29 kommuner deltog i konkurrencen om at lave Danmarks bedste sommerfugleprojekt, og Morsø og Silkeborg Kommune er de to vindere, der nu får mulighed for gøre en projektidé til virkelighed. 

- Interessen har været overvældende. Vi har modtaget over dobbelt så mange ansøgninger, som vi havde regnet med. Det viser en stor vilje til at hjælpe sommerfuglene, men det tyder også på, at der er afsat for få penge til det i kommunerne, siger Maria Reumert Gjerding fra Danmarks Naturfredsforening.

Morsø vil omdanne en gammel molergrav til et sommerfugleparadis ved blandt andet at rydde krat og sætte græssende kvæg på arealet. Plejen vil give sommerfuglene og blomsterplanterne i området bedre betingelser, og området vil forhåbentlig med tiden også kunne bruges som opholdssted for træksommerfugle.

- Vi er meget glade for at vinde konkurrencen, så vi kan være med til at sikre et mere mangfoldig insekt- og dyreliv på Mors, siger Meiner Nørgaard, formand for Udvalget for Teknik og Miljø i Morsø Kommune, og fortsætter:

- Selve området har ligget hen i næsten 40 år - og nu får det bogstaveligt talt nyt liv. I projektet indgår også et samarbejde med en lokal naturvejleder, så børn og naturinteresserede kan lære mere om sommerfuglenes biologi og bevarelse.

De to vinderkommuner får overrakt præmien i dag, der er FN's Internationale Biodiversitetsdag.

Fakta