Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Efterforskere: Undersøg skibsbrand igen

Støtteforeningen for ofre efter tragedien på Scandinavian Star politianmelder nu rigsadvokat, lyder det.

Gør det arbejde, politiet skulle have gjort

Efter 23 år er det på tide, at mordbranden og ejerforholdene på Scandinavian Star bliver opklaret.

Det mener norske overlevende og familiemedlemmer til de 159 mennesker, der døde i skibsbranden. De foreslår, at en uvildig skandinavisk kommission skal undersøge sagen til bunds, skriver Politiken.

Dette ønske støttes af to centrale efterforskere af mordbranden på skibet for 23 år siden. Både den tidligere norske politiadvokat Nicolai Bjønness, som var ansvarlig for efterforskningen, og brandekspert Kjell Schmidt Pedersen, der ledede undersøgelsen af branden, bakker op om forslaget.

- Støttegruppen har arbejdet seriøst med dette, og de har nu fået et konkret tilbud om en yderligere brandundersøgelse, og det er glimrende, så vi kan få svar på et af de åbne spørgsmål i sagen.

- Samtidig skal kommissionen gøre det arbejde, som dansk politi burde have gjort for 23 år siden - nemlig at undersøge ejerforholdene grundigt, siger Nicolai Bjønness til Politiken.

Den opsigtvækkende udvikling kommer, efter at en norsk og svensk ekspertgruppe for nylig konkluderede, at det var forkert, at norsk politi udpegede en dansk lastbilchauffør, der døde i branden 7. april 1990, som brandstifteren.

Ekspertgruppen henviste til, at danskeren allerede var død, da de to sidste af de mindst fire brande på skibet blev antændt.

Onsdag sender den norske gruppe en officiel henvendelse til regeringerne i Danmark, Norge og Sverige, og danskeren Mike Axdal, der i mange år har arbejdet på at få genoptaget sagen, er enig i den norske gruppes initiativ.

- Det er vigtigt, at alle tre lande udpeger medlemmerne, og vi skal have en garanti for, at de ikke tidligere har haft berøring med sagen, så det bliver en uvildig undersøgelse, siger han til Politiken.

Han mistede sin far og bror på skibet, mens han selv overlevede.

Han oplyser samtidig i en mail til Ritzau, at Scandinavian Stars Danske Støtteforening har politianmeldt rigsadvokat Ole Hasselgaard, "samt de i sagen involverede forgængere og sagsbehandlere for de forbrydelser, de i bevidst ond tro har begået", lyder det.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har ingen kommentar til den norske støttegruppes udspil, da ministeriet endnu ikke har modtaget en henvendelse.

/ritzau/