Hvilke teknologier kan passe på demente?

Debatten om forsvundne demente er på ny blusset op. Ældre Sagen i Aalborg meldte for et par uger siden ud, at de mener man bør bruge gps-udstyr, der ikke kan fjernes, for at løse problemerne. Men spørgsmålet er, hvilke teknologier der rent faktisk er til rådighed for at sikre dementes sikkerhed.

Lyngsoe Systems i Aars, der blandt andet udvikler sporingsudstyr, har vist TV2Nord hvilke tre grundlæggende teknologier, der findes til at beskytte de demente.

De tre systemer ser sådan ud:

Det første system er baseret på GPS. Hvor man nemt og hurtigt kan finde den demente, når uheldet ER ude – altså når vedkomne er forsvundet. Sådan et system bruger man blandt på Aabybro Plejehjem, hvor gps’en både har sine fordele, men også sine ulemper.

GPS’en fungerer på den måde, at den for eksempel sidder i bæltet, og det virker ganske godt, når man har bæltet på. Problemet er bare, hvis man ikke bæltet på, så kan vi ikke bruge gps’en til noget, siger Aleksia Bretelsen, forstander Aabybro Plejehjem.

GPS’en skal også oplades en gang om dagen, og det er et problem. Det andet system bruger ikke GPS, men er en chip, der kan ligge i en sko eller være en knap i en skjorte, og den bruger heller ikke strøm.

Man kender chip systemet fra præncippet i en tøjbutik. Hvis man går ud uden at betale, lyder alarmen, siger Keld Ole Nielsen, direktør for forretningsudvikling, Lyngsoe Systems.

På den måde kan personalet få af vide, hvis en dement er på afveje. Systemet har dog klar svaghed – hvis man først er blevet væk, kan man ikke bruge chip’en til at finde frem til den demente.

Men hvis du først har passeret og er gået væk, kan man ikke bruge chip-systemet til at finde en igen, siger Keld Ole Nielsen.

Det tredje system er endnu nyt, men det forener, ifølge Keld Ole Nielsen, de to andre systemer. Det virker som en gps indenfor et bestemt område. Men forlader man området, kan man stadig ikke finde personen.

Om det tredje system er en løsning står endnu ikke klart. Ældre Sagen i Aalborg mener stadig, at gps under huden er en mulighed.


Seneste nyt

fra Nordjylland