LIGE NU:

Nordjyske husejere bliver presset

Nye regler betyder, at huskøbere nu skal kunne lægge et stort kontantbeløb, før de kan få lov til at skrive under på en slutseddel til drømmeboligen. For mange nordjyder betyder det, at de må opgive at få fast ejendom - eller også må de flytte længere ud på landet.

Fra den 1. november bliver det lov, at boligkøbere selv skal skaffe mindst fem procent af købesummen - for eksempel 100.000 kroner, hvis huset koster to millioner kroner og 50.000 kroner, hvis prisen er en million kroner.

Andreas Lynnerup skal købe hus for første gang, men de nye regler spænder ben for familiens drøm om egen bolig.

- Det er totalt urealistisk, hvis vi skal ud og låne 100.000 kroner, før vi overhovedet kan komme i betragtning til at købe et hus. Så vi er stavnsbundet til at være lejere resten af vores liv, siger Andreas Lynnerup.

Palle Ørtoft, nordjysk ejendomsmægler, forstår bekymringen hos dem, der overvejer at købe hus for første gang.

- Jeg mener helt klart, at det er førstegangskøberne der bliver ramt. Vi har brug for nye købere, der kommer ind på markedet. Jeg synes, at det er lidt svært at generalisere os alle sammen og sige: "I er alle ens og skal alle sammen spare fem procent op". Det må være op til den enkelte bankrådgiver, om folk er i stand til skaffe penge til en del af huset og dermed kunne begynde at spare op til en formue på længere sigt, siger Palle Ørtoft.

Mette Bach Kjær, centerdirektør i Nykredit Aalborg, er glad for, at boligkøberne nu selv skal kunne stille med fem procent af de fulde pris.

- Den her helt overordnede snusfornuftige betragtning, at man selv har sparet op og bidrager med noget, giver rigtig god mening. Sporene fra finanskrisen skræmmer - fra dengang mange boligejere blev erklæret for teknisk insolvente og pludselig sad med et hus, der var mindre værd end gælden i huset, siger centerdirektøren.

Hør mere om i aften i Nordjylland LIVE klokken 19.30.