LIGE NU:

Trængsel: Nordjylland er ved at drukne i biler

I løbet af de seneste ti år er der kommet 51.000 flere biler på de nordjyske veje. Det svarer til en stigning på 22,5 procent.

Nordjylland er ved at drukne i biler. I løbet af de seneste 10 år er der kommet 51.000 flere biler på de nordjyske veje. Det svarer til en stigning på godt 22 procent. Fra i dag og en uge frem sætter TV2 Nord fokus på den trængsel på parkerings-pladserne, som de mange biler giver - især i Nordjyllands største by, Aalborg.

Et af de steder, det kan mærkes, at der er kommet flere biler på gaden, er på Aalborg Universitet, hvor det dagligt er en kamp at finde en parkeringsplads såvel for de studerende, undervisere som gæster.

Svært at finde p-plads

Og det er der en ganske enkel og åbenlys årsag til; antallet af familier med bil er steget markant de seneste ti år.

- Det giver problemer eller er en udfordring, at folk jo så rent faktisk kører i bilerne, for så får vi trængsel på vejene og i sidste ende, så får vi parkeringsproblemer, siger trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet.

Et problem eller en udfordring, som studerende Esben Arildsen som en af mange dagligt bliver gjort bekendt med, når han vil parkere sin bil på universitets område.

- Det er svært at finde parkering, og man skal et stykke væk for at finde en, hvis ikke man kommer i god tid om morgenen, siger Esben Arildsen, der er studerende ved Aalborg Universitet.

Trafikforsker Harry Lahrmann peger på især to ting, når han skal forklare de ekstra mange biler, nemlig det at afgifterne på biler faldt i 2007, og efter finanskrisen fik danskerne generelt mere i løn.

- Vi har flere penge til rådighed, og bilerne er blevet billigere, det gør, at folk har fået lyst til at købe biler, og ja, når man så først har dem, så kører man i dem, lyder det fra trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet.

Studerende kører egen bil

Og bilerne efterhånden er blevet så billige, at selv studerende har råd til en bil i stedet for at sætte sig i bus eller tog.

- Jeg kommer fra Hjørring og det tager alt for lang tid med offentlig transport, lyder det fra studerende Esben Arildsen.

Også en lang vej fra hjem til studie er årsag til at Trine Rafn fra Frederikshavn transporterer sig i egen bil til Aalborg Universitet.

- Det betyder, at jeg ikke behøver bruge tre timer på at komme i skole fremfor at bruge 40 minutter, og det giver en større frihed i hverdagen, fortæller Trine Rafn, som tilføjer, at det økonomisk godt kan hænge sammen at være studerende med egen bil, hvis man har et job ved siden af studiet.