10 år med Frivilligkorpset

Aalborg Sygehus var et af de første hospitaler i Danmark, der gjorde brug af et korps af frivillige hjælpere. 24. marts fejrer sygehuset Frivilligkorpsets første 10 år.

60 kvinder og mænd, i alderen 23 til 74 år, bruger hver anden uge flere timer på at give en ekstra hånd til patienterne på Aalborg Sygehus. De erstatter hverken sygeplejersker eller social- og sundhedsassistenter - men står til rådighed med tid og nærvær.

- De frivillige er mennesker, der giver patienterne mulighed for at få et frikvarter fra sygdom og den trummerum, som langtidsindlagte patienter oplever. De tager f.eks. patienter en tur udenfor, hvis vejret tillader det, de løber ærinder for dem, strikker babyhuer til de nyfødte på Patienthotellet, nogle spiller klaver i fællesområder, de synger med patienterne, hjælper til ved arrangementer og gudstjenester eller også handler det "bare" om stå til rådighed for de patienter, der har lyst til at snakke, siger udviklingskonsulent Dorte Askholm, initiativtager til Frivilligkorpset.

Organisering af frivilligkorpset foregår i et tæt samarbejde mellem sygehuset og de frivillige.

- Det har været afgørende for, at det er blevet en succes. På den måde har vi hånd i hanke med, hvem der bliver frivillig. Det handler blandt andet om at have forståelse for de regler, der er, f.eks. tavshedspligten. Etikken spiller også ind. Så jeg og en lille gruppe tidligere sundhedsfaglige frivillige - vi kalder dem ambassadører - står for at godkende, vejlede og anerkende alle frivillige, siger Dorte Askholm.

De frivillige får ikke løn for deres indsats, men får hver måned tilbudt et fællesarrangement i form af undervisning, udflugt eller fællesspisning, finansieret af lokale sponsorer.


Seneste nyt

fra Nordjylland