Foto: TV2/NORD (Arkiv)

1.000 i fare for asbestose

Op til 1.000 bygningsarbejdere er i risiko for at have været udsat for asbestfibre over en treårig periode, mens de arbejdede på Eternitgrunden.

De luftbårne asbestfibre stammer fra jorden på den store byggegrund, hvor den gamle eternitfabrik lå. Fibrene kan på et senere tidspunkt betyde, at op mod 1.000 bygningsarbejdere udvikler asbestose og lungehindekræft. Det skønner formanden for Byggefagenes Samvirke i Aalborg, Reidar Kogstad, skriver Fagbladet 3F.

- Hvis man er uheldig, kan et asbeststøvkorn udvikle sig til asbestose om 30 år. Derfor vil vi indkalde de bygningsarbejdere, der har arbejdet på grunden siden 2009 og frem til i dag, siger Reidar Kogstad.

Mandag 15. april holder Byggefagenes Samvirke informationsmøde for de mange bygningsarbejdere, der har arbejdet på Eternitgrunden.

Indkaldelsen til orienteringsmødet er blevet aktualiseret af et strakspåbud fra Arbejdstilsynet.

Mattias Manstrup, administrerende direktør fra bygherren Søren Enggaard A/S oplyser, at der er taget mere vidtgående initiativer for at fjerne problemet med asbeststøv. Arbejdstilsynet hævede påbuddet dagen efter.

- Der er ikke en højere prioritet end sikkerheden og sundheden for vores medarbejdere eller dem, der arbejder på pladsen, understreger Mattias Manstrup.