10.000 i bøde til murermester

Murermester Morten Steiniche, Bjergby, er ved Retten i Hjørring blevet dømt skyldig i overtrædelse af udlændingeloven. Han anker dog afgørelsen. [b]Opdateret 18.45[/b]

Morten Steiniche skal betale en bøde på 10.000 kr., samt sagens omkostninger, for at have ansat en lærling uden opholdstilladelse, oplyser Retten.

-om jeg skal betale 50.000 eller 10.000 så er jeg stadig dømt skyldig i noget, som jeg ikke synes, jeg skulle have haft nogen dom for, siger Morten Steiniche til TV2/Nord.

- Det er dybt beskæmmende, at murermesteren som den eneste skal have en bøde og udstyres med en plettet straffeattest. Samtlige øvrige myndigheder er blevet frikendt for deres andel i sagen, siger Bjarne Laustsen, Folketingsmedlem (Soc.dem.)

Vietnameseren Toan Minh Le fik både SU og betalte skat i Danmark, da han blev ansat som lærling i Morten Steiniches murerfirma. Det var først da den unge vietnameser ville tage kørekort, at det blev opdaget, at han ikke havde opholdstilladelse i Danmark. Derfror mener murermesterens forsvarer, Jens Henrik Bech, ikke, at Steiniche har gjort noget galt.

- I den her sag skulle Morten Steiniche have været frifundet. Det skulle han, fordi han havde udvist samfundssind og påtaget sig en elev, som han havde fået anvist, siger Jens Henrik Bech.

- Jeg føler, at en murermester burde belønnes for at antage en lærling på helt normale vilkår og ikke straffes. Som konsekvens af dommen frygter jeg nu, at mindre og små erhvervsdrivende ikke tør ansatte lærlinge, hvis de risikerer at få en bøde for noget, som de ikke kunne forudse var et problem, siger socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører.

Anklageren havde krævet en bøde på 50.000.

Sagen får nu også Venstre til at reagere.

- Loven er meget klar. Som arbejdsgiver har man pligt til at sikre sig, at de folk, man ansætter, inklusiv lærlinge, er her på lovligt opholdsgrundlag. I den her situation synes jeg ikke, dommen er fair, og derfor vil jeg godt være med til at diskutere, om vi skal lave loven om, siger Karsten Lauritzen (Venstre), der er medlem af folketingets udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik

Men ifølge Jens Henrik Beck er det dog politikernes egen skyld, at sagen er endt sådan.

- Jeg synes jo, at det er et typeeksempel på, hvordan man vil lovgive nu om dage. Man vil lovgive helt ind på dommerens bord, så man binder dommeren. I den her sag tror jeg ikke, man kan finde en eneste dansker, som ikke mener, at den her dom er forkert, siger han til TV2/Nord.


Seneste nyt

fra Nordjylland