LIGE NU:

100.000 aflivninger om dagen: Fødevareminister skal i nyt samråd efter døde mink lå under åben himmel

Siden 1. oktober har Fødevarestyrelsen aflivet 1.240.000 mink. Men i weekenden kunne man ikke følge med, da der opstod mangel på containere. Efter billeder af bunker af døde mink under åben himmel kalder en række partier nu Fødevareminister Mogens Jensen (S) i nyt samråd.

Mink står højt på den politiske dagsorden. I sidste uge blev der afholdt to samråd om mink. Så kom et tredje til. Og nu er et fjerde på vej. Fødevareminister Mogens Jensen (S) skal denne gang forholde sig til, hvordan det kunne ske, at de døde mink lå under åben himmel.

Bag indkaldelsen står oppositionspartierne Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance. Kritikken blev rejst efter, at det søndag kom frem, at man i aflivningsprocessen var løbet tør for containere.

I en mail til TV MIDTVEST skriver Erling Bonnesen (V), at ministeren på baggrund af den nyeste udvikling må gribe ind straks. Der er derfor tale om et hasteindkaldt samråd, som forventes at blive afholdt hurtigst muligt.

100.000 aflivninger om dagen

Fødevareministeriet oplyser, at manglen på containere skyldes en stigning i aflivninger, og at man arbejder på højtryk for at løse udfordringerne med kapacitet. I øjeblikket bliver der aflivet mere end 100.000 mink om dagen. Det gælder mink på smittede besætninger og besætninger i nærområde til smittede farme. 

- Det er en kritik, vi tager til efterretning og lytter til. Vi vil tilpasse aflivningsniveauet i forhold til det antal containere, der er til rådighed. Vi håber, at vi kan skrue op for kapaciteten på destruktionsanstalten. Det drejer sig om, at vi får gjort det så hurtigt som muligt af hensyn til folkesundheden, siger Karsten Aagaard, chefkonsulent i Fødevarestyrelsen.

 

Mink afhentet om natten - stigning i aflivninger på vej

Søndag aften og natten til mandag blev de døde mink hentet på de to nordjyske farme og kørt til destruktion, lyder meldingen mandag fra Fødevarestyrelsen. Chefkonsulent Karsten Aagaard understreger, at døde mink ikke udgør samme risiko for folkesundheden som raske, fordi døde dyr ikke udånder virus.

- Men selvfølgelig skal dyrene i containere og til destruktion så hurtigt som muligt. Det skete i går aftes og i nat, siger Karsten Aagaard fra Fødevarestyrelsen.

Flere minkfarme begynder pelsning af raske dyr i denne uge, og derfor vil der komme yderligere en stigning i antallet af aflivninger, oplyser Fødevarestyrelsen. Selvom minkene er raske, skal kroppene nemlig destrueres. Destruktionsanlægget kan i den forbindelse få vanskeligt ved at følge med, og derfor er Fødevarestyrelsen ved at undersøge, om man kan kan anvende de kommunale forbrændingsanlæg.

Aflivningerne sker i et samarbejde mellem ejerne af minkfarmene, Fødevarestyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Politiet, Beredskabsstyrelsen og destruktionsanstalten DAKA, som står for bortskaffelsen af de døde dyr.

Siden 1. oktober har Fødevarestyrelsen aflivet 1.240.000 mink.