LIGE NU:

12-årig pige hentet af fire betjente

Kritik af Nordjyllands Politi i en forældremyndighedssag om en 12-årig pige fra Brønderslev. Politiet sendte fire mand sent om aftenen for at hente pigen, der imod sin vilje skulle sendes hjem til sin mor på Lanzarote.

Peter Olesen fra Brønderslev sidder fortvivlet tilbage, efter at hans grædende 12-årige datter blev hentet af fire politibetjente sent om aftenen den 17. november.

- De kom uanmeldt omkring klokken elleve om aftenen. Vi var allerede gået til ro, og jeg forstod slet ikke, hvorfor de kom så mange betjente så sent. Jeg tænkte, at det måtte da være en fejl, siger Peter Olesen.

Han fortæller, at hans datter reagerede kraftigt på, at politiet kom for at hente hende:

- Hun lå og skreg og græd på sit værelse og truede med, at hun ville begå selvmord, hvis de tog hende med. Jeg forstår ikke, at politiet skal skræmme en 12-årig pige på den måde. Det var forfærdeligt, siger han.

Også Peter Olesens advokat, Claus B. Jakobsen, mener, at politiet handlede forkert:

- Jeg mener, at politiet har været for hurtigt ude. Jeg mener, at det var en procedurefejl, siger Claus B. Jakobsen.

Skulle tilbage til Lanzarote

Vestret Landsret havde halvanden uge tidligere afgjort, at pigen skulle tilbage til sin mor, der bor på Lanzarote, på trods af, at pigen adskillige gange havde forklaret, at hun ville bo hos sin far.

Den 12-årige pige havde boet det meste af sit liv på Lanzarote, hvor både Peter Olesen og pigens mor i en årrække havde arbejdet. År tilbage blev de skilt, og moren fik tildelt forældremyndigheden. Som årene gik, oplevede Peter Olesen, at hans datter blev mere og mere ulykkelig. Og da pigen kom på ferie hos ham i Danmark i august måned, havde hun det så dårligt, at han valgte at lade hende blive hos ham.

- Jeg kunne ikke tilsidesætte min datters råb om hjælp, fortæller han.

Fogedretten i Hjørring afgjorde i september, at pigen skulle have midlertidig lov til at blive hos sin far i Danmark. Afgørelsen skete på baggrund af vurderinger fra psykologer, der frygtede, at det kunne være til skade for pigens ve og vel, hvis hun skulle tilbage til Lanzarote. Pigen gav udtryk for, at hun ville blive hos sin far, og hun ville tage sit eget liv, hvis hun blev sendt tilbage til Lanzarote.

Retten i Hjørring vurderede, "at gennemtvingelse af udlevering på nuværende tidspunkt kan risikere at udsætte hendes sjælelige eller legemlige sundhed for fare." Men da sagen kom for Vestre Landsret i november måned, afgjorde retten altså - på trods af pigens ønske om at blive i Danmark - at hun skulle sendes hjem til Lanzarote.

Peter Olesens advokat, Claus B. Jakobsen, mener ikke, at man har vejet pigens eget ønske højt nok:

- Der er usikkerhed om, hvordan hun har det. Der er usikkerhed om, hvordan hun vil få det i Spanien. Den usikkerhed skal komme barnet til gode, og det gør man ikke i den her situation, siger han.

Hentede pigen før retsmøde

Efter Vestre Landsrets afgørelse blev der igen sat en dato for et retsmøde i Fogedretten i Hjørring, der skulle bestemme, hvornår pigen skulle udleveres. Men inden retsmødet nåede at blive til noget, hentede fire betjente altså den 12-årige pige.

Både Peter Olesen og hans advokat forstår ikke, hvorfor politiet ikke ventede til, efter Fogedretsmødet med at gribe ind.

- Der var jo endnu en mulighed for at få prøvet, hvordan pigens psykiske og sjælelige tilstand var, og den prøvelse kunne foregå i Fogedretten ved en ny psykologsamtale, men det får man ikke lov til, fordi politiet "vupti" tager pigen ud af landet, siger Claus B. Jakobsen.

- Jeg havde forholdt mig til, at jeg skulle til en retssag igen, og det gav både min datter og mig et ekstra håb, så jeg forstår ikke, at politiet greb ind på den måde, siger Peter Olesen.

Efter at den 12-årige pige blev hentet af politiet, blev hun anbragt hos en plejefamilie og blev derefter udleveret til sin mor. Siden har Peter Olesen ikke haft kontakt med sin datter. Han frygter for hendes tilstand:

- Det er så svært ikke at vide, hvordan hun har det. For sidste gang jeg så hende, græd hun og truede med at tage sit liv, siger han.

TV2/Nord ville gerne have spurgt Nordjyllands Politi, hvorfor de valgte at sende fire betjente for at hente den 12-årige pige, fremfor at vente til efter Fogedretsmødet. Chefanklager ved Nordjyllands Politi, Søren Gade, siger, at de har forholdt sig til de civilretslige afgørelser i sagen, men har derudover ingen kommentarer til sagen.

Peter Olesens advokat, Claus B. Jakobsen, vil nu have afprøvet sagen ved Højesteret.