12-timers vagter og tunge løft: Hver fjerde ungarbejder oplever problemer på arbejdspladsen

Flere ungarbejdere på nordjyske arbejdspladser har i sommerferien fået besøg af Jobpatruljen. Generelt har færre problemer på arbejdspladsen, men flere arbejder for længe eller løfter for tungt.

Sommerferien er begyndt, og mens mange holder ferie i sommerlandet, så vælger en del unge at bruge deres ferie på at tjene penge ved at arbejde på caféer, i ishuse eller i butikker. Men flere steder bliver de unges arbejdsrettigheder ikke overholdt.

Jobpatruljen, som består af frivillige unge fra fagbevægelsen, har i uge 28 og 29 været rundt i Nordjylland for at tale med ungarbejdere og deres arbejdspladser. Konklusionen er, at godt og vel hver fjerde unge nordjyde oplever problemer på arbejdspladsen.

Det drejer sig særligt om, at de unge arbejder for meget. Som 13- og 14-årig må man højst arbejde syv timer på en skolefridag, mens man højst må arbejde otte timer, hvis man er 15-17 år.

Jobpatruljen fandt flere eksempler på unge, der arbejdede væsentligt over det tilladte. Blandt andet en pige på 14 år, der har vagter på 12 timer i sin mors virksomhed.

- Når vi støder på sager som disse, er det tydeligt, at Jobpatruljen stadig har sin berettigelse. Alt for mange unge bliver udsat for udfordrende forhold på arbejdspladsen, og vi skal simpelthen passe bedre på dem og sikre dem så god en start på deres arbejdsliv som muligt. Det er en fælles opgave, siger Ida Bang Jensen, der er ungdomskonsulent i HK Nordjylland og tovholder for den nordjyske del af Jobpatruljen.

Færre sager end sidste år

Jobpatruljen har været rundt til virksomheder i Jammerbugt, Frederikshavn, Brønderslev og Aalborg Kommuner. Patruljen oplyser unge og arbejdspladserne om deres rettigheder og pligter.

Det kan være i forhold til tunge løft, feriepenge, løn eller instruktion i arbejdet med kemikalier og maskiner.

I år har der været færre sager end sidste år, der har krævet en faglig opfølgning. I 2020 var der tale om, at hver tredje unge oplevede problemer på arbejdspladsen i Nordjylland. I år er det hver fjerde.

Til gengæld har der været flere sager, hvor unge har vist sig at arbejde mere end det tilladte, og ifølge Jobpatruljen skyldes det blandt andet, at mange arbejdspladser har haft svært ved at rekruttere i år:

- Mange melder om, at det er en udfordring at rekruttere arbejdskraft til højsæsonen, fordi en stor del af de unge, de tidligere havde ansat, har valgt et bedre lønnet job som poder. Noget kunne tyde på, at de unge, der denne sommer så er i job, må løbe endnu hurtigere, siger Ida Bang Jensen.

Jobpatruljen har besøgt 281 virksomheder i Nordjylland og talt med i alt 352 unge. Heraf er 79 sager sendt videre til faglig opfølgning, fordi der har været overtrædelser af blandt andet Arbejdsmiljøloven.

Den 16. juli var TV2 Nord med, da Jobpatruljen besøgte virksomheder. Se indslaget her:

Traditionen tro er frivillige fra fagbevægelsens Jobpatrulje ude for at tale med de unge om deres arbejde.

Seneste nyt

fra Nordjylland