124 dage under jorden

På flugt i Danmark


Cirka 2.000 mennesker menes at være forsvundet fra offentligheden i Danmark. De kan leve hemmeligt under jorden. 30-årige Rohida Gula Khan er en af dem. Hun lever i konstant angst for at blive hjemsendt til Afghanistan.

30-årige Rohida Gula Khan har ikke set sin familie i fire måneder. Med det danske politi i hælene har hun gemt sig. Hver dag flytter hun sig til et nyt sted.

Denne dag er hun på Lønstrup Strand ved Hjørring. 

- Jeg går hele tiden med en frygt i mig. Hvis jeg ser en person, der ligner en betjent, eller hvis tøj ligner politiets, så skynder jeg mig at skjule mig, fortæller hun.

 
 
Foto: TV2 Nord

Rohida Gula Khan sover og opholder sig rundt omkring på forskellige steder, hvor der ofte ikke er adgang til at få de helt basale behov opfyldt.

- Nogle dage har jeg ikke fået mad, fortæller hun.

Rohida Gula Khan har to børn, der er fire og seks år gamle. De bor hos svigerfamilien i Hjørring. Her er det bedsteforældrene og børnenes faster, der passer dem, imens Rohida Gula Khan skjuler sig for de danske myndigheder.

Hun har gemt sig, siden hun fik afslag på asyl i Danmark den 27. januar 2017. Hendes sag er flere gange blevet afvist, og Rohida Gula Khan skal forlade landet, og vende tilbage til Afghanistan.

Det har fået hende til at gå under jorden. Tv-programmet "124 dage under jorden" har fulgt hende.

quote Hvis det skulle ske, at jeg bliver fanget af politiet, vil jeg tage mit liv for øjnene af dem.

Rohida Gula Khan, asylansøger

Rohida Gula Khan er født i Afghanistan i 1987. Da hun er 13 år gammel indleder amerikanerne krigen mod Osama bin Ladens terrorbevægelse Al-Qaeda og talibanstyret i Afghanistan.

Krigen tvinger Rohida Gula Khans far til at vælge side. Taliban forventer, at han gifter Rohida væk til en talibankriger, der er 30 år ældre end hende.

Situationen omkring tvangsægteskabet ender fatalt for Rohida Gula Khans far, der bliver slået ihjel af Taliban.

- Til sidst angreb de vores hjem, og min far blev dræbt, mens jeg så på. Derfor har jeg ingen gode minder, fortæller hun.

 

Rohida Gula Khan har været i Danmark i syv år. Flere gange har hun søgt om asyl, men er blevet afvist af myndighederne.

Udlændingestyrelsen og Udlændingenævnet har imidlertid konkluderet, at det nu er sikkert for Rohida Gula Khan at vende tilbage til Afghanistan.

- Det forhold, at de har anført, at deres klient ikke kan tage ophold i Afghanistan, idet hun ved en tilbagevenden til Afghanistan risikerer at blive dræbt af den samme person, som dræbte hendes fader, og at deres klient familie har været tolk for de danske soldater i Afghanistan, hvilket stiller deres klient i et dårligt lys i forhold til Taliban, finder Udlændingenævnet, ikke kan føre til en ændret vurdering, lyder det i brevet med afgørelsen fra Udlændingenævnet til Rohidas advokat.

Flygtet fra Afghanistan


I syv år har Rohida Gula Khan forgæves forsøgt at få asyl i Danmark. Hun er ikke alene. Kun 10 procent af de afghanske asylansøgerne får opholdstilladelse.

I Afghanistan er krigen ikke så tydelig, ligesom borgerkrigen i Syrien. Men også her er Islamisk Stat til stede.

Lektor i migrationsstudier Martin Bak Jørgensen fra Aalborg Universitet kalder krigen i Syrien for åbenlys, imens er krigen i Afghanistan mere uhåndgribelig. 

- Afghanistan er anderledes. I den forstand, at selvfølgelig er der også væbnede konflikter og så videre, men det er mere lange seje træk. Nu er Taliban igen ved at overtage store dele af landet. Og ISIS er rykket ind i Afghanistan, fortæller han.

Afghanistan.
Afghanistan.
Foto: Arkivfoto.

Mange asylansøgere fra Afghanistan får afslag på asyl i Danmark. I øjeblikket er det under 10 procent af de afghanske ansøgerne, der får anerkendt deres ansøgning om asyl.

Rohida Gula Khan har levet i Danmark, selv om hun endnu ikke har kunnet få asyl.

- Det er ikke godt for noget som helst samfund at have en mindre gruppe, som ikke findes officielt. Altså hvilken form for arbejde kan man tage, hvis man ikke har papir osv. Folk skal jo overleve på den ene eller anden måde, siger lektoren.

Tal fra Rigspolitiet i marts 2017, viser, at omkring 2.000 mennesker er forsvundet fra offentlighedens rader i Danmark. Det er uvist om de, ligesom Rohida, er gået under jorden.

- Det er jo heller ikke værdigt, for et samfund som det danske. Ligesom de værdier vi har stillet op, og vi lærer i skolen, vi identificerer os selv med, at have mennesker som bor ikke engang på bunden af samfundet, men uden for samfundet. Der er nogle omkostninger uanset, hvordan vi vender og drejer den, slutter lektoren.

Rigspolitiet regner med, at mange af de afviste asylansøgere selv er rejst hjem.

Genforenet for en stund


quote - Jeg elsker dig, Mina! Jeg elsker dig!

Rohida Gula Khan, asylansøger

I 124 dage har Rohida Gula Khan levet i skjul i Danmark. Imens har hendes børn opholdt sig hos svigerfamilien i Hjørring. 

Midt i maj 2017 kommer der en besked til Rohida via hendes advokat. Hendes sag bliver genoptaget af Udlændingestyrelsen.

For først egang i mere end fire måneder kan Rohida komme hjem til sine børn.

- Jeg elsker dig, Mina! Jeg elsker dig!

Hos svigerfamilien i en lejlighed i Hjørring bliver den lille familie genforenet, i hvert fald indtil videre.

Imens asylsagen igen bliver behandlet af de danske myndigheder, har Rohida Gula Khan ret til at opholde sig i landet.

 

I oktober 2017, fire måneder efter Rohida Gula Khans sag blev genoptaget, er der endnu ikke truffet nogen afgørelse i sagen. 

Rohida ved i dag stadig ikke, om hun får lov at blive i Danmark hos sine børn.

Artiklen er blevet til på baggrund af tv-programmet "124 dage under jorden", der vises på TV2 Nord Salto onsdag den 25. oktober klokken 19.50.​

Se programmet om Rohida Gula Khan HER.

Torsdag den 26.oktober bliver emnet taget op til debat i magasinet Fokus, der sendes på TV2 Nord Salto klokken 19.50.​

Fotograf og arkiv: Ivan Johan Hansen og TV2
Tilrettelæggelse: Malene Ruwald
Tekst: Mette Svenningsen