02:20

Arbejdsmiljøet på en lang række nordjyske skoler er for dårligt. Det viser en opgørelse fra Arbejdstilsynet, hvor 14 skoler i regionen har fået påbud om at tage hånd om alt fra dårligt indeklima til vold mod lærere. Flere skoler erkender, at de har problemer, men hævder samtidig, at der allerede sat gang i at udbedre problemerne.

Elever over hele Danmark er efter en god, lang sommerferie vendt tilbage til klasselokaler præget af dårlig luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp. Foto: TV2/Nord

1 af 2

14 nordjyske skoler har problemer med arbejdsmiljøet

Det halter med det psykiske og det fysiske arbejdsmiljø for både lærere og elever på 14 nordjyske skoler fra Mariager til Skagen

På 14 nordjyske skoler er der problemer med luftkvaliteten, fugt, skimmelsvamp, kræftfremkaldende belastninger og med det psykiske arbejdsmiljø. Det viser et udtræk fra Arbejdstilsynets database over arbejdsmiljø-smiley'er, som TV2 har foretaget i august - netop nu hvor eleverne lige har taget hul på et nyt skoleår. 

Værst står det til på Frydenstrandskolen i Frederikshavn, Skolecenter Jetsmark og Bagterpskolen i Hjørring, hvor der ved de første to er givet påbud om personforflytning og påbud efter tilfælde af vold og traumatiske hændelser, mens det for alle tre skoler gælder, at luftkvalitet handler. Desuden har Bagterpskolen fået påbud på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø. De tre skoler er aktuelt registreret med en rød smiley, mens de øvrige 11 skoler i Nordjylland har fået gule smiley'er.

På landsplan er i alt 98 skoler registreret med en gul smiley og 17 med en rød. 

- Når vi giver en afgørelse, er det altid, fordi vi har vurderet, at der er en risiko for sikkerhed og sundhed. Når der er tale om indeklima, er der ofte tale om risiko for gener og symptomer som for eksempel irriterede luftveje eller rindende øjne, siger kontorchef Anette Lerche fra Arbejdstilsynet til TV2.

Arbejdstilsynets kontrol fokuserer primært på lærernes arbejdsmiljø, men et dårligt indeklima og ringe luftkvalitet kan også påvirke eleverne og medføre hovedpine og koncentrationsbesvær, påpeger Dansk Center for Undervisningsmiljø. Desværre er problemet ikke nyt - i 2009  viste et masseeksperiment, at luftkvaliteten i 56 procent af de danske klasselokaler havde en CO2-værdi over Arbejdstilsynets anbefalede grænse. Fem år senere var tallet steget til 60 procent.

Det fremgik tidligere af artiklen, at også Bagterpskolen i Hjørring havde fået påbud efter vold og traumatiske hændelser. Det er imidlertid ikke rigtigt. Vi beklager og har rettet fejlen.

Overblik: Her er de nordjyske skoler med arbejdsmiljøproblemer

Mariager Skole - gul smiley
Aars Skole - gul smiley
Haubro Landsbyskole - gul smiley
Gl. Hasseris Skole - gul smiley
Skolecenter Jetsmark - rød smiley
Heldagsskolen Brønderslev - gul smiley
Skolegades Skole - gul smiley
Toftegårdsskolen - gul smiley
Bagterpskolen - rød smiley
Lundagerskolen - gul smiley
Hjørring Sydøstskole - gul smiley
Frydenstrandskolen - rød smiley
Skagen Skolen - gul smiley