04:24

De første køreelver på 16 og 17 år i kravlegården. Video: Jesper Lange

16-årige køreskoleelever havde første dag bag rattet

Nye regler, som er trådt i kraft fra nytår, betyder, at unge helt ned i 16-års-alderen kan begynde at tage kørekort. Onsdag var nogle af de unge køreskoleelever bag rattet for første gang.

De første 16-årige køreskoleelever nogensinde indtog onsdag manøvrebanen på køreteknisk anlæg i Støvring. Nye regler, som er trådt i kraft fra nytår, giver unge helt ned i 16-års-alderen mulighed for at tage kørekort til bil, og det har to 16-årige tvillingepiger valgt at gøre brug af.

- Jeg synes faktisk, at det er ret vildt, at jeg går under den ordning, der betyder, at man får lov at tage kørekort som 17-årig, siger Emma Lundby Kragh fra Støvring, som først får mulighed for at gå op til køreprøve, når hun går ind i sit næste leveår.

Tidligere skulle eleverne være 17 år og ni måneder, inden de kunne begynde at tage kørekort. Nu må de være et år yngre.

- Når der kommer forandringer, så tænker man nogle gange, at det er noget skidt, men det behøver det jo ikke nødvendigvis at være. Hvis det viser sig, at ulykkesstatistikkerne er bedre i de lande, hvor man har søgt inspiration til den nye lovgivning, så tænker jeg, at det er en god ting, siger kørelærer Jimmi Kronborg fra Trend Driving i Aalborg.

Lovændringen om, at drenge og piger under myndighedsalderen nu kan få deres eget kørekort, betyder, at de skal have en erfaren og mindst 30-årig bilist på passagersædet, når de som 17-årige bliver lukket ud i trafikken.

- Jeg kører hver dag med mine forældre ind til Aalborg, og så tænker jeg, at jeg måske kunne få lov selv at sidde bag rattet. Det kunne være fedt, siger Emma Lundby Kragh.

At også 16-årige nu kan begynde at tage kørekort, er i høj grad noget, de kan mærke på det køretekniske anlæg. I januar sidste år var 200 elever i kravlegården. I år bliver det mindst 430. Flere nordjyske køreskoler melder, at elevholdene de næste måneder allerede er booket op.