Foto: Pressefoto

17-årige er klar til kørekort, men er din forsikring?

Det kan være en god idé at tjekke om din bilforsikring er klar til at blive kørt af en 17-årig chauffør.

Ved årsskiftet trådte en lovændring i kraft, der betyder at 17-årige nu kan tage kørekort og køre bil, så længe der er en voksen, erfaren bilist med i bilen. De unge må faktisk begynde at tage kørekortet allerede når de er 16 år og ni måneder, og de første kørekort er allerede udstedt til 17-årige nordjyder.

Der er styr på tingene, og meget klare regler for hvornår 17-årige bilister må sætte sig bag rattet. Men mange bør formentlig kaste et blik på bilens forsikring, inden de kører ud i vinterlandskabet.

Bilens forsikring vil som udgangspunkt dække på samme måde som hvis enhver anden med et gyldigt kørekort fører den og kommer ud for et uheld, men der er flere punkter i policen, man bør være opmærksom på.

- Mange bilister har i dag en reduceret pris på deres bilforsikring, fordi bilen ikke anvendes af unge under 25 år. Så hvis det sker, at en ung under 25 år påfører en skade, er der en forhøjet selvrisiko. Hos If drejer det sig om 5.000 kr. udover den selvrisiko, der allerede er oplyst på policen, forklarer Thomas Larsen, der er produktchef ved If Skadeforsikring.

Han anbefaler derfor, hvis man har en sådan ordning og en ung chauffør står overfor at skulle køre, kontakter sig forsikringsselskab og får tilføjet til policen, at bilen også føres af unge under 25 år.

Derudover kan det være en god idé at få de unge bilister registreret som brugere af bilen. Ellers vil der ved skader være et tillæg på 1000 kroner til selvrisikoen. Det tillæg udløses hvis bilen føres af andre end forsikringstageren, dennes ægtefælle/samlever eller en registreret bruger af bilen.

Den nye ordning hvor 17-årige kan få kørekort er et treårigt forsøg, og de 17-årige er underlagt at have en erfaren bilist som ledsager i bilen.

Fakta: Krav til ledsagere til 17-årige bilister

  • Det er den unges ansvar, at den erfarne ledsager kender de krav, der er til at være ledsager. Dette skal kunne dokumenteres overfor politiet og Færdselsstyrelsen anbefalder derfor, at man udfylder ledsagerblanket. Denne kan findes på fstyr.dk.
  • Ledsageren skal være minimum 30 år gammel.
  • Ledsageren skal have haft et dansk udstedt kørekort til kategori B i de seneste 10 år. Det skal være gyldigt og må i de seneste 10 år ikke have været frakendt - hverken betinget eller ubetinget.
  • Ledsageren skal medbringe sit kørekort under kørslen.
  • Ledsageren skal til enhver tid lovligt kunne køre bilen, hvis den 17-årige ikke ønsker at køre længere. Ledsageren må således ikke have en alkoholpromille over 0,5, have indtaget ulovlige stoffer eller være så træt eller syg, at man ikke kan overtage kørslen.
  • Det er ledsagerens opgave at give råd og vejledning til den 17-årige og hjælpe ham/hende med at bevare overblikket i trafikken. Det er dog den 17-årige, der har ansvaret for kørslen og er juridisk fører af bilen.
  • Det er først tilladt at køre uden ledsager, når man fylder 18 år. Gør man det alligevel, koster der minimum 3000 kroner i bøde. Denne kan forhøjes ved gentagelse. Bøder for overtrædelse af hastighed eller andre bestemmelser i færdselsloven tilfalder den 17-årige fører.
  • Man må kun køre i Danmark.