LIGE NU:

176 utrygge cykelsteder i Nordjylland: Folk er dybt bekymrede

Cyklister har de seneste måneder kunne indberette utrygge steder i trafikken, og i Nordjylland er der 176 utrygge steder for de bløde trafikanter.

Manglende cykelstier, dårlige vejforhold og hurtigtkørende biler er nogle af de elementer, der skaber utryghed for de nordjyske cyklister. Det viser en opgørelse, som Cyklistforbundet har foretaget.

Cyklistforbundet har inviteret danske cyklister til at melde steder og strækninger ind, hvor de ikke føler sig trygge i trafikken. På landsplan er der kommet 3866 indberetninger om utrygge cykelsteder.

- De mange indberetninger er skræmmende læsning. Folk er dybt bekymret for liv og førlighed. Mange steder henvises der til tidligere ulykker, hvor cyklister er dræbt eller kommet til skade, siger Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet.

Nedenfor kan du se et kort over, hvorfra de mange indberetninger er kommet. 

176 indberetninger i Nordjylland

En stor del af de knap 4000 indberetninger på landsplan er koncentrerede om de store byer. Af opgørelsen fremgår det, at 176 af det samlede antal indberetninger er fra Nordjylland. 

- Ingen cykelsti - folk kører stærkt, lyder det eksempelvis i en af indberetningerne. 

- Der er anlagt 2+1-vej, men det har haft den modsatte effekt på trygheden. Høj hastighed og folk der ikke ved, hvordan de skal forholde sig, gør det utrygt, står der i en anden indberetning. 

Størstedelen af de nordjyske indberetninger er kommet fra aalborggenserne. 114 steder i Aalborg er markeret som utrygt på det kort, som Cyklistforbundet har lavet over indberetninger. 

Eksempelvis strækningen Østerbro ud for Nordkraft påpeges af flere cyklister som utrygt.

- Cykelstien langs Nordkraft - her er det svært at overhale hinanden på cykel. Mange gående overser også, at dette er en cykelsti. Pælene langs cykelstien gør det farligt at cykle der - man kan nemt ramme ind i dem, skriver en cyklist i en indberetning til Cyklistforbundet. 

Flere cyklister i trafikulykker

Seneste tal fra Vejdirektoratet viser, at 40 procent af alle dræbte og tilskadekomne i trafikken i Danmark er cyklister og fodgængere. For 10 år siden var det kun 26 procent af de tilskadekomne og dræbte, der var bløde trafikanter.

Alene sidste år kom 893 cyklister til skade i trafikken, og 28 personer mistede livet.

- Det går den forkerte vej med trafiksikkerheden for cyklister. Mens det bliver mere og mere sikkert at være bilist, går det den anden vej for cyklister. Sådan har udviklingen været gennem flere år, og det kan vi som samfund simpelthen ikke være bekendt, siger Klaus Bondam, der opfordrer Folketingets politikere til at hjælpe kommunerne med at etablere bedre forhold for de bløde trafikanter.

Antal indberetninger i de nordjyske kommuner