Foto: (Arkivfoto)

25.000 kroner i dusør for at skaffe kollega

Norske virksomheder belønner danske ansatte, der kan skaffe danske kolleger.

25.000 norske kroner i dusør for at skaffe job til en kollega. Det er den belønning, medarbejdere fra Nordjylland flere gange har kunnet indkassere for at skaffe det norske firma, de arbejder i, en ny dansk ansat. Det fortæller DR Nordjylland.

Det fortæller norgeskonsulent Stein-Erik Linna, der er ansat af Frederikshavn, Hjørring og Brønderslev Kommuner til at formidle norske job til vendelboer.

- Eksemplerne kommer fra metalfagene og offshore-onshore branchen, siger han.

Danske sygeplejersker og metalarbejdere har længe haft gode chancer for vellønnede job i Norge.

Men norske virksomheder i flere andre brancher er også desperate efter at hyre dansk arbejdskraft, fordi ledigheden blandt folk med en uddannelse i undervisningssektoren er helt nede på 0,7 procent, forklarer Stein-Erik Linna.

På det seneste er derfor også danske pædagoger og lærere begyndt at rejse til landet, der kun ligger cirka tre timers færgetur fra Nordjylland.

Blandt andet er der ved at opstå en lille "danskerkoloni" i den sydnorske Sandnes Kommune, som både tilbyder høje lønninger og bedre normeringer i børnehaverne, siger norgeskonsulent Stein-Erik Linna.

De tre kommuner, han arbejder for, har sat som mål at skaffe 200 vendelboer arbejde i Norge inden udgangen af næste år. Indtil nu er 51 kommet af sted.

- Jeg tror på en "ketchupeffekt", hvor det lige pludselig går stærkt, så vi skal nok nå målet og mere til, spår formand for arbejdsmarkedsudvalget i Hjørring, Ivan Leth.