LIGE NU:

3 gode råd: Sådan tackler du eksamensangst

Eksamensperioden er i fuld gang, og det betyder præstationsangst for mange unge nordjyder. Her får du gode råd til at tackle eksamensangsten.

Det er højsæson for at gå til eksamen, og det er nok de færreste, som for alvor føler sig godt tilpas ved det grønne bord. Mens tanken om eksamen for nogle blot fører til lidt klamme håndflader, bliver eksamenspresset for andre til decideret præstationsangst.

Det er særligt de såkaldte 12-talspiger, hvis succeskriterie er at yde det allerbedste i alle livets aspekter, der kan blive ramt af præstationsangst, når de skal til eksamen.

Ifølge privathospitalet Aleris-Hamlet lider flere aalborgensiske skolepiger end nogensinde før af overdreven præstationsangst, og ifølge chefpsykolog Annette Gaard fra Aleris-Hamlet Hospitaler er det vigtigt, at de unge piger lærer at tackle angsten, fordi det senere i livet kan blive et problem altid at skulle leve op til tårnhøje krav, ligegyldig hvad de er involveret i. 

– Vi har et stort problem i samfundet, fordi mange unge i dag har et usundt forhold til de krav, de stiller til sig selv. Hvorfor samfundet er blevet på den måde, er der ikke nogen endegyldig forklaring på, men ikke desto mindre er der i dag et ydre samfundspres, herunder adgangskravene til de højere uddannelser, hvorfor forventningerne til den enkelte er tårnhøje, siger Annette Gaard.

Chefpsykologen har tre gode råd til, hvordan man tackler eksamensangst:

1) Tal om det! Det hjælper at få sat nogle ord på det, du frygter og høre lidt om, hvordan andre tackler samme problem. Tal med familie og venner, så de ved at du aktuelt føler dig presset. Tag et par samtaler med en psykolog, som kan hjælpe med at få normaliseret din oplevelse og angst for ikke at slå til, samt kan hjælpe dig med håndtere angsten, når den banker på. Det lyder måske lidt simpelt, men vi er generelt ikke gode til at tale åbent om vores angst for ikke at slå til, fordi det kan opfattes som en svaghed.

2) Ordsproget en sund sjæl i et sundt legeme er meget rammende, når vi taler om for eksempel angst. Vi ved efterhånden mere og mere om, hvilke positive indvirkninger, det har på psyken, at man er fysisk aktiv. Hvis du har præstationsangst, er det derfor meget vigtigt, at du strukturerer din hverdag, så der er pauser lagt ind med lettere fysiske aktiviteter og rigtigt gerne ude i det fri. Det hjælper både på humøret, indlæringen og koncentrationen. 

3) Giv dig plads til at være uperfekt. Accepter at du ikke altid kan yde 100 procent, og at mindre kan gøre det. Det kan lyde banalt, men kan være svært. Specifikt i eksamensperioden er det vigtigt, at du giver dig selv lov til at opleve, at det er en svær periode, hvor pres og nervøsitet er en naturlig følge.  

Annette Gaard kan ikke komme med en entydig forklaring på, hvorfor det i større grad er piger, der bliver ramt. En del af forklaringen er dog nok, at pigerne er meget ambitiøse med deres studier, hvor flere drenge er engagerede i praktiske fag med mindre fokus på specifikke præstationskrav.