Foto: Johnni Isaksen

3 ud af 4 hjertestartere er låst inde

Det er langt fra alle hjertestartere, som er tilgængelige for borgere i knibe.

Antallet af hjertestartere i Nordjylland er nærmest eksploderet, så vi lige nu nærmer os 1100 apparater rundt om på institutioner og private firmaer.

Men alligevel har succesen en bagside. Langt de fleste af de nordjyske hjertestartere er nemlig ikke tilgængelige uden for normal åbningstid, og det bekymrer sygeplejerske Susanne Kristensen fra Sundhedscenter Sæby. Her har de placeret deres hjertestarter udendørs, så alle altid kan fa fat i den, når uheldet er ude.

- Det chokerer mig faktisk lidt, at tre ud af fire hjertestartere er låst inde om aftenen og om natten, for det er jo ikke altid at folk får hjertestop i åbningstiden. De mange hjertestartere kan på den måde godt give en falsk tryghed, siger Susanne Kristensen.

I Sæby er der ifølge TrygFonden registreret 28 hjertestartere på postnummeret. Af dem er færre end hver tredje til at få fat i uden for normal åbningstid. På landsplan ser det endnu værre ud. Her er det kun ca. hver fjerde, der er placeret sådan, at de kan benyttes døgnet rundt.