LIGE NU:

313 år gammelt skib på museum

For første gang er der mulighed for at se nærmere på Danmarks 5. ældste kirkeskib, Tre Croner fra Sæby.

Kirkeskibet er kommet ned fra kirkens hvælvinger, og nu kan det enorme og rigt detaljerede skib ses lidt fra oven på Sæby Museum.

Sæby Kirke er under omfattende renovering, og derfor var det en oplagt mulighed at udstille det store skib.

Det er over 50 år siden skibet sidst var nede fra loftet, og det vides ikke hvornår lejligheden kommer igen, for når renoveringsarbejdet er afsluttet skal skibet tilbage i kirken.

Danmarks 5. ældste
Kirkeskibet fra Sæby Kirke er fra 1694, og er Danmarks 5. ældste kirkeskib, og det ældste i Aalborg Stift. Der er omkring 1300 skibsmodeller i de danske kirker, men selvom traditionen er gammel, er langt de fleste af skibene af nyere dato.

De fleste er givet til kirkerne som ren udsmykning, og stort set ingen af dem kan siges at være egentlig votivskibe, altså skibe givet som tak af søfolk, der efter bønner er blevet frelst fra et skib i havsnød.

Det gælder heller ikke skibet i Sæby kirke, der er skænket af byens borgmester og storkøbmand, Chr. Lauridsen Rhuus i 1694. Han har desuden skænket en del anden udsmykning og inventar til kirken.

Åbent skib
Der er fri entre til den del af Sæby Museum, hvor kirkeskibet udstilles.

Det har været vigtigt for museet og kirken, at give den enestående mulighed, restaureringen af Sæby kirke har givet for at se og opleve skibet lidt fra oven.