350.000 nordjyder skal have 1,7 mia. kr. tilbage i skat
Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix
I dag får 350.000 nordjyder udbetalt hovedparten af 1,7 mia. kr. i overskydende skat. Det svarer til et gennemsnit på 5.037 kr. per indbygger. I Rebild Kommune får borgerne i gennemsnit flest penge tilbage.
Omkring 350.000 nordjyder har i 2019 betalt for meget i skat og kan derfor se frem til at få godt 1,7 mia. kr. tilbage i overskydende skat. Processen begynder i dag, når Skattestyrelsen udbetaler størstedelen af 17,4 mia. kr. til ca. 3,4 mio. borgere over hele landet. For langt de fleste vil pengene gå ind på deres NemKonto allerede i dag.
Det oplyser Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.
- Vi ved, at mange ser frem til dagen, hvor de får penge tilbage i skat. Men det er vigtigt at huske på, at en overskydende skat bare betyder, at man har betalt for meget i skat i løbet af året, der er gået. Det er derfor en god ide at bruge anledningen til at tjekke, om forskudsopgørelsen for 2020 stemmer, siger Karoline Klaksvig, der er underdirektør med ansvar for årsopgørelsen i Skattestyrelsen.
Ser man alene på Region Nordjylland, får borgerne i Rebild Kommune i gennemsnit mest udbetalt, og borgerne i Brønderslev Kommune får mindst udbetalt:
Mens 3,4 mio. borgere er blevet mødt af et grønt tal i deres årsopgørelse, er knap 1,1 mio. borgere blevet mødt af et rødt tal og dermed en restskat. Restskatten udgør aktuelt 6,8 mia. kr. Det svarer til en gennemsnitlig restskat på 6.075 kr.
Ingen penge på kontoen kan skyldes gæld eller manglende oplysninger
En række borgere vil derudover opleve, at den overskydende skat ikke sættes ind på deres NemKonto. Det kan for eksempel være, hvis man selv eller ens ægtefælle har gæld til det offentlige. Den overskydende skat vil i første omgang blive brugt som afdrag på gælden, inden en evt. rest vil blive udbetalt. Gælden til det offentlige kan for eksempel være skat for tidligere år, licens, underholdsbidrag eller lignende.
Samtidigt vil omkring 65.000 borgere opleve, at deres overskydende skat tilbageholdes. Det sker enten ved større overskydende skatter, som skal gennemgås inden en udbetaling, eller fordi Skattestyrelsen vurderer, at der mangler oplysninger. Det kan for eksempel være oplysninger vedrørende overskud ved forældrekøbte lejligheder, indtægter fra solceller eller gevinst eller tab ved salg af værdipapirer.
Det fremgår af årsopgørelsen, hvorfor man ikke får den overskydende skat udbetalt.
Årsopgørelsen kan rettes endnu
4,6 millioner borgere har siden den 6. marts 2020 kunnet se deres årsopgørelse i TastSelv på skat.dk. Langt de fleste behøver ikke at foretage sig noget, da Skattestyrelsen får de fleste oplysninger automatisk. Det er dog stadig vigtigt at tjekke sine oplysninger.
- Uanset om man har fået en overskydende skat eller en restskat, kan man stadig nå at kontrollere, om alle oplysninger i årsopgørelsen er korrekte og er med. Og i år får man ekstra god tid til at tjekke årsopgørelsen. På grund af coronakrisen er fristen for at oplyse ændringer eller tilføjelser til årsopgørelsen forlænget til 1. september 2020, siger Karoline Klaksvig.
Udbetalingerne af overskydende skat sker på baggrund af ændringer og tilføjelser til årsopgørelsen, som er oplyst til og med den 26. marts. Ændrer man efterfølgende i årsopgørelsen via TastSelv, kan man med det samme se sin nye årsopgørelse.
Hvem får mest og mindst
Her får borgerne i regionen mest udbetalt:
Rebild: 6.922 kr.
Læsø: 5.221 kr.
Thisted: 5.153 kr.
Her får borgerne i regionen mindst udbetalt:
Brønderslev: 4.834
Mariagerfjord: 4.857
Frederikshavn: 4.873