LIGE NU:

3F raser over stillingsopslag

Vikarbureauet Adecco skriver i et nordjysk jobopslag, at de forventer, at den kommende medarbejder har under 5 sygedage årligt. Det er dog både uetisk og på kanten af loven, lyder det fra 3F.

Da Søren Elsberg så en nordjysk jobannonce til en stilling som omsorgshjælper i et respirationsteam i Aalborg, kunne han slet ikke tro sine egne øjne. Opslaget indeholdt nemlig nogle helt urimelige krav.

Vikarbureaet Adecco skriver, at de forventer, man har under 5 sygedage om året, og det vækker harme hos fagforeningen 3F.

- Det synes jeg ikke er rimeligt. Jeg synes ikke det er i orden, man skriver på den her måde, siger formand for 3F Søren Elsberg.

Det er ulovligt for en arbejdsgiver at kræve sundhedsoplysninger fra en medarbejder, og i loven om brug af helbredsoplysninger på arbejdsmarkedet står der:

"En arbejdsgiver må ikke i forbindelse med ansættelse eller under ansættelse af en lønmodtager anmode om, indhente eller modtage og gøre brug af helbredsoplysninger med det formål at få belyst lønmodtagerens risiko for at udvikle eller pådrage sig sygdomme."

- Der er jo ingen, der kan forudsige, hvornår man er syg. Vores medlemmer kan jo komme ud i nogle situationer, hvor de bliver bange for at melde sig syge og møder på arbejde selvom de er syge, og det synes jeg ikke er rimeligt, siger Søren Elsberg.

Efter TV2Nord gik ind i sagen, er stillingsopslaget da også blevet fjernet, og hos Adecco beklager de.

- Det er utroligt beklageligt, at det står i et stillingsopslag, og jeg kan ikke svare på, hvordan det kan være, det står der. Det er bestemt ikke en måde, som vi arbejder på. Det er klart, at vi søger stabil arbejdskraft, men når det er sagt, så er folk jo altså ikke herre over deres eget liv, siger Susan Nørgaard, der er salgs - og marketingsdirektør hos Adecco.

Den hopper de dog ikke på hos 3F.

-Jeg tror ikke på det, for det er helt bevidst, man har været ude og skrive de her ting. Hele opslaget og måden man har skrevet det her på, det er læst igennem af flere medarbejdere, så jeg er ikke i tvivl om, at det her er bevidst, siger Søren Elsberg.

 

Opslaget har da også været online en hel uge på Adeccos hjemmeside, og hos 3F vil de fremover være meget opmærksomme på lignende opslag.