Foto: Torben Hedemose

3F: Vesthimmerland bør gå forrest

Løndumping: Vesthimmerlands Kommune bør statuere et eksempel i det nordjyske, mener 3F.

Flere nordjyske kommuner har ingen regler, der garderer mod løndumping, når der skal bygges nyt eller renoveres i kommunale bygninger. Det kan betyde, at skattekroner bliver brugt til byggerier, hvor arbejdsforhold og løn ikke er i orden.

Hjørring, Frederikshavn, Læsø, Morsø, Thisted og Vesthimmerlands Kommune har ikke krav om dansk løn på byggeopgaver. Det oplyser 3F, der har fået aktindsigt hos Beskæftigelsesministeriet.

Men netop Vesthimmerlands Kommune burde være den første til at få indskrevet et sådant krav til lønniveauet i kommunens byggeprojekter, mener næstformand i 3F Aalborg.

- Nu ved jeg jo, hvem der sidder som borgmester i Vesthimmerlands Kommune, og jeg ved også, at han er formand for Dansk Byggeri, så jeg forstår jo slet ikke, at han ikke kommer i gang med at få indført nogle klausuler for at være med til at beskytte de arbejdsgivere, han repræsenter, siger Allan Busk, næstformand i 3F Aalborg.

I Ranum, der ligger i Vesthimmerlands Kommune, var der sidste efterår en sag om løndumping, hvor bygherren bag det statsligt ejede nye asylcenter blev afsløret i at have uregistrerede polske håndværkere til at arbejde til en timeløn, som ifølge 3F lå på 75 kr.

- Det er hver evig eneste dag året rundt, hver evig eneste time, minut for minut, at vi kan bevise, at der går løntrykkere rundt på de danske arbejdspladser, siger Allan Busk.

Borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Knud Kristensen (K) mener ikke, at der er behov for yderligere aftaler, end dem kommunen laver i dag.

- Vi har tillid til de håndværkere, der giver tilbud til Vesthimmerlands Kommune, og vi har tillid til det, indtil det beviser det modsatte. Og så tager vi affære, siger Knud Kristensen (K).

42 procent af 3F's sager om løndumping foregår på offentlige byggerier, der er betalt af skattekroner.