Fiskeskipper Thomas Christiansen fra Læsø har for nylig sat sin båd FN 226 Andrea Klitbo til salg. Han er træt og magter ikke fiskeriet mere. Foto: Fiskerforum.dk

Fredag sejler 40 fiskekuttere til Aalborg i protest

Udsigten til kameraovervågning på fiskefartøjer i Kattegat er dråben, der får bægeret til at flyde over for en gruppe fiskere. Fredag sejler de til Aalborg i protest.

Det er svært nok at være fisker i forvejen, og mistænkeliggørelse med indføring af kameraovervågning på fiskefartøjerne i Kattegat gør det ikke nemmere.

Derfor råber fiskerne nu op. Fredag morgen sejler en flotille af 40 kuttere fra Hals til Aalborg i samlet flok for at mødes med fiskeriminister Mogens Jensen.

- Fiskeriet har fået nok. Nok af den konstante mistænkeliggørelse af vores erhverv. Nok af politikere, der lover guld og grønne skove. Nok af konstante beskyldninger om snyd. Og nok af embedsmænd og politikere, der uden at lytte til fiskeriet træffer afgørelser, der påvirker fiskernes hverdag og deres lyst til at passe deres arbejde, siger Læsø-fisker Thomas Christiansen, der er talsmand for de fiskere, der deltager i sejladsen.

Jeg kender ingen fiskere, der ikke i en eller anden grad bekymrer sig om, hvad regeringen finder på næste gang.

Thomas Christiansen, fisker

Flere regler skaber bekymring

Thomas Christiansen understreger, at det ikke bare handler om kameraovervågningen, men også om at sikre bedre arbejdsvilkår efter en årrække, hvor der er kommet flere og flere regler for fiskerne.

- Jeg kender ingen fiskere, der ikke i en eller anden grad bekymrer sig om, hvad regeringen finder på næste gang. Vi forsøger så godt vi kan at holde hovedet oven vande, trods det faktum, at vi konstant bliver pålagt ændringer, der ikke bare har betydning for vores arbejdsdag, men i værste fald kan betyde, at vi mister evnen til at skabe stabile rammer for vores familie i vores hverdag, siger han.

Thomas Christensen vil ikke stå model til mere, og han har sat sin båd til salg. Med dårlige torskekvoter og Brexit var der allerede rigeligt med udfordringer, inden fiskeriministeren meldte ud, at fiskerne fremover skal overvåges med kamera.

Ifølge Thomas Christensen er der flere fiskere, der ligesom ham kaster håndklædet i ringen - eller er tæt på at gøre det.

- Det er svært nok at være fisker i forvejen. Hvorfor skal vi nu også udstilles som kriminelle? Vi er så frustrerede, siger Thomas Christensen.

Turen går fra Hals klokken 4.00 fredag morgen, og de 40 kuttere forventes at ankomme til kajen ved Musikkens Hus i Aalborg klokken 7.00.

Læs også Forskere og fiskere uenige om fiskekvoter - sådan fastlægges de